Työministeri Satonen kutsuu työmarkkinatoimijat koolle tammikuussa

Lakko pysäytti julkisen liikenteen. Kuinka kaaos näkyy lentokentällä? 5:08
Lakko pysäytti julkisen liikenteen. Kuinka kaaos näkyi lentokentällä?

Työministeri Arto Satonen (kok.) järjestää 16. päivä tammikuuta Suomen työmarkkinamallin kehittämistä koskevan tilaisuuden, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Tilaisuuteen on kutsuttu toimijat, jotka ovat osallistuneet työmarkkinajärjestöjen välisiin keskusteluihin työmarkkinamallin kehittämisestä. Viime viikolla palkansaajien keskusjärjestö SAK katkaisi työnantaja- ja työntekijäliittojen keskustelut mallista, koska hallitus ei ole suostunut laajentamaan neuvotteluita muihin työelämäuudistuksiin. 

Torstaina SAK:n jäsenjärjestöt sekä STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro ja akavalainen Insinööriliitto protestoivat laajasti lakoilla.

Tammikuun kahdeksantena päivänä päättyy lausuntokierros työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskevista hallitusohjelmakirjauksista.

Satosen tilaisuudessa käytäneen läpi lausuntokierroksen satoa, sillä aiemmin työministeri on kertonut kutsuvansa työmarkkinaosapuolet käymään läpi lausuntokierroksella saatua palautetta.

Tammikuun tilaisuuteen on kutsuttu myös valtakunnansovittelija.

Vientialojen halutaan määrittelevän palkankorotuksia

Hallituksen tavoitteena on vahvistaa Suomen työmarkkinamallin vientivetoisuutta. Tällä tarkoitetaan sitä, että vientialojen palkankorotusten prosentuaalinen taso asettaisi katon muiden alojen palkankorotuksille. Hallitusohjelman mukaan lakiin kirjattaisiin, ettei valtakunnansovittelija voisi sovintoehdotuksissaan ylittää palkankorotusten yleistä linjaa.

Etenkin pienipalkkaisten alojen työntekijäjärjestöt vastustavat vientimallin kirjaamista lakiin.

Viime vuonna kunta-alalle sovittiin poikkeuksellisesti yleistä linjaa suuremmat palkankorotukset valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat