Työmarkkinapomon viesti Antti Rinteelle MTV:n Uutisextrassa: Osapuolille annettava neuvottelurauha, ei ohjeita palkkapöytiin

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vaatii neuvottelurauhaa työmarkkinakierroksen osapuolille MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Työmarkkinakentällä on syksyn mittaan herättänyt närää pääministeri Antti Rinteen (sd.) aktiivinen kommentointi eri työmarkkina- ja palkkakysymyksiin. Onko poliitikkojen, myös pääministerin, syytä pitää Palolan mielestä näppinsä irti työmarkkinakierroksesta?

– Kyllä voi näinkin tulkita, Palola myöntää.

– Olisi hyvä asia, että annetaan näille osapuolille neuvottelurauha toimialakohtaisissa pöydissä ja pyritään pidättäytymään ulkopuoliselta ohjaukselta. Kehottaisin poliittista päättäjää pidättäytymään kovin vahvasta neuvomisesta, Palola sanoo.

Kilpailukykysopimuksen lisätunnit ovat palkkakierroksen suurin kiistakysymys tällä hetkellä. Rinne on ehdottanut, että asia ratkaistaisiin keskusjärjestöjen kesken. Rinne on kommentoinut myös Postin ja hoitajien palkkakiistoja.

Palola: Julkinen talous otettava huomioon

Palolan mukaan tulevissa palkkaväännöissä pitää ottaa huomioon viisi tärkeää asiaa.

– Talouskasvua ei lähdetä heikentämään, pyritään tekemään ratkaisuja, joilla lisätään työllisyyttä, otetaan huomioon julkinen talous, suomalaisten yritysten kilpailukyky ja palkansaajille tärkein eli ostovoiman kehitys.

Lista on kiinnostava, koska samaan aikaan STTK:n jäsenliitot Tehy ja Super ovat vaatineet vientialoja suurempia korotuksia jäsentensä palkkoihin.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on määritellyt, että korotusten pitää olla 1,8 prosenttiyksikköä lisää vientialojen korotusten päälle. Rytkönen on myös ehdottanut, että valtion budjetista osoitettaisiin seuraavan kymmenen vuoden ajan 100–150 miljoonaa euroa hoitohenkilökunnan palkkojen korotuksiin vuodessa.

– Keskusjärjestöpuheenjohtajana pitää olla hyvin varovainen, kun asettelee tässä sanojaan. Jos osapuolet päätyvät kuntapöydässä siihen, että käännytään valtiovallan puoleen, se tapahtuu puhtaasti heidän arviointinsa pohjalta, Palola linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat