Tutkimus: Suomalaisten pahe ratin takana on tekstiviestittely

Tutkimuslaitos SIFO tekee vuosittain rengasyhtiö Michelinin tilauksesta pohjoismaalaisille autoilijoille suunnatun kyselyn liikennetottumuksista. Pohjoismaalaisista autoilijoista löytyy samankaltaisuuksien lisäksi merkittäviä eroja.

Iso yhdistävä tekijä pohjoismaissa on autojen suuri osuus. Kyselyyn vastanneista suomalaisista oma auto löytyi 83 prosentilla kotitalouksista. Ruotsissa vastaava luku oli 86, Norjassa 79 ja Tanskassa 71 prosenttia.

Kyselyyn vastasi yhteensä yli 4 000 pohjoismaalaista, ja aiheina oli muun muassa tiedot ja käsitykset liikenneturvallisuudesta. Tähän liittyi myös tekstiviestien kirjoittaminen autoa ajaessa. Suomalaiset erottuivat muista maista selkeällä erolla, sillä jopa 47 prosenttia vastaajista kertoi lähettäneensä tekstiviestin ajon aikana. Muiden maiden osalta osuus oli 34-37 prosentin välillä.

– Tarkkaavaisuuden puute on yksi yleisimmistä syistä liikenneonnettomuuksiin, jopa kuolemaan johtaneisiin. On mahdotonta tarkkailla liikennettä ja lähettää tekstiviestiä yhtä aikaa. Emme voi kylliksi painottaa tätä liikenneturvallisuuden kannalta tärkeää viestiä kaikille autoilijoille: keskity ajamiseen ja anna tekstiviestin odottaa, kunnes olet pysähtynyt sivuun liikenteestä, toteaa Michelin Nordicin ympäristö- ja turvallisuusasioista vastaava Marcus Karlsson.

Myös talvirenkaiden käyttötottumukset eroavat maiden välillä. Suomalaiset suosivat huomattavasti enemmän nastarenkaita, joita vastaajista kertoi käyttävän 83 prosenttia. Ruotsissa vastaava luku on 63 ja Norjassa vain 39 prosenttia. Tanskassa nastarenkaiden käyttö puolestaan on lähes olematonta, eikä maassa ole vastaavaa talvirengaslakia kuin muissa pohjoismaissa. Tämä huomioiden tutkimuksen tuloksista oli mielenkiintoista huomata, että Tanskassa 7 prosenttia vastaajista kertoi ajavansa ympäri vuoden talvirenkailla. Suomalaisten keskuudessa vastaava luku oli yksi prosentti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja