Tutkimus: Näin voit päästä eroon vaarallisesta vatsarasvasta

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO MYÖS VIDEO: Syötkö tarpeeksi kasviksia? Tältä suositeltu puoli kiloa päivässä käytännössä näyttää.

Haitallisesta vatsarasvasta voi tuoreen tutkimuksen mukaan päästä eroon tietyn ruokavalion ja liikunnan yhdistelmällä.

Välimeren ruokavalion positiivisista vaikutuksista on tiedetty jo pitkään, ja nyt uusi tutkimus vahvistaa jälleen dieetin hyötyjä. 

Liikunnan ja vähäkalorisen Välimeren ruokavalion yhdistelmällä todettiin olevan merkittäviä vaikutuksia vanhempien ihmisten terveyteen: lihasmassa kasvoi, rasvaprosentti pieneni ja tulokset olivat myös pysyviä. Tutkimustuloksista kertoo muun muassa CNN.

Osa isompaa tutkimuskokonaisuutta

Tutkimustuloksista raportoitiin JAMA Network Open -lehdessä. Tutkimus on osa kahdeksanvuotista kliinistä espanjalaistutkimusta, jossa 23 tutkimuskeskusta testaavat, kuinka ruokavalio ja liikunta voivat vähentää sydän- ja verisuoniriskiä 55–75-vuotiailla miehillä ja naisilla. 

Tutkimuksessa oli mukana 6 874 ihmistä, jotka kaikki olivat ylipainoisia tai lihavia ja heillä oli metabolinen oireyhtymä – korkea verenpaine, korkea verensokeri, kohonnut kolesteroli ja ylimääräistä rasvaa vyötäröllä.

– Tämä tutkimus osoittaa, että kalorikontrolloitu Välimeren ruokavalio ja liikunta johtavat kehon koostumuksen muuttumiseen rasvasta lihakseen, toteaa CNN:lle aiheeseen perehtynyt Yalen yliopiston tohtori David Katz, joka ei ollut mukana itse tutkimuksessa.

Eroon vaarallisesta vatsarasvasta

Koko kehon rasvan vähenemisen lisäksi tutkimukseen osallistuneilta väheni ennen kaikkea vaarallinen viskeraalinen vatsarasva, joka voi johtaa monenlaisiin sairauksiin. 

Tohtori Katzin mukaan tutkimustulokset eivät sinänsä olleet yllättäviä, sillä Välimeren ruokavalion hyödyt on tiedetty aiemminkin. Tutkimus kuitenkin vahvisti sitä käsitystä, että ruokavalion ja liikunnan hyödyt yhdessä vaikuttavat haitallisen rasvan määrään. Viskeraalista rasvaa saisi olla noin 10 prosenttia kehon kokonaisrasvamassasta.

– Tämä tutkimus vahvistaa, että voimme muuttaa aineenvaihduntamme tilaa perusteellisesti, toteaa Harvard Medical Schoolin arvostettu ravitsemustutkija ja lääketieteen professori Walter Willett

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimukseen osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, josta puolet noudattivat Välimeren ruokavaliota. Kaloreiden saantia vähennettiin 30 prosentilla ja osallistujat rajoittivat myös muun muassa lisätyn sokerin, prosessoitujen tuotteiden, lihajalosteiden, voin ja makeutettujen juomien saantia. Lisäksi ryhmä sai apua koulutetuilta ravitsemusterapeuteilta kolme kertaa kuukaudessa ensimmäisen vuoden aikana.

Samaa ryhmää pyydettiin myös lisäämään aerobista harjoittelua ja ajan myötä kävelemään vähintään 45 minuuttia päivässä. Lisäksi ryhmään kuuluneet tekivät voimaa ja tasapainoa parantavia harjoituksia. 

Tutkimusryhmän toinen puoli sai yleisiä neuvoja ryhmäistuntojen aikana kahdesti vuodessa. He toimivat tutkimuksen kontrolliryhmänä.

Viskeraalinen rasvamassa väheni 

Vähäkalorista Välimeren dieettiä noudattaneet ihmiset eli niin sanotut interventioryhmäläiset menettivät ensimmäisen vuoden aikana melko vaatimattoman määrän kehon rasvaa, mutta kuitenkin merkittävästi enemmän kuin kontrolliryhmäläiset.

Kolmen vuoden seurannan päätteeksi haitallinen viskeraalinen rasvamassa väheni vain interventioryhmäläisiltä. Lihasmassa kasvoi molempien ryhmien edustajilla, mutta interventioryhmäläisillä oli lopulta suotuisampi kehon koostumus. He menettivät enemmän rasvaa kuin lihasta.  

Asiantuntijoiden mukaan tutkimuksesta tekee merkittävän se, että ruokavalion ja liikunnan vaikutuksia seurattiin kolmen vuoden ajan.

– Meillä on harvoin mainittavia tutkimuksia, jotka olisivat yli vuoden pituisia. Kolmen vuoden tilastollisesti merkitsevät erot ovat vaikuttavia, toteaa Stanfordin yliopiston ravitsemusasiantuntija Christopher Gardner CNN:lle.

Koskeeko vaara sinua? Katso videolta vyötärölihavuuden paljastava testi.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Nopea narukikka paljastaa vyötärölihavuuden.

Lähteet: CNN, JAMA Network

Lue myös:

    Uusimmat