Haluatko elää pidempään? Syö näin: "Hyödyt voivat olla merkittäviä"
Tuore tutkimus osoittaa terveellisen ruokavalion ja pidemmän eliniän yhteyden.
Tutkimuksen mukaan ennenaikaisen kuoleman riskiä voi pienentää 20 prosentilla tekemällä terveellisempiä ruokavalintoja. Tutkimustuloksista raportoitiin JAMA Internal Medicine -julkaisussa, ja niistä kertoo muun muassa CNN.
Tutkimuksen perusteella syöpään, verisuonisairauksiin, neurodegenaratiivisiin ja hengityselinten sairauksiin menehtymisen riski pienenee, mikäli ruokavaliossaan nautiskelee muun muassa runsaasti täysjyvää, hedelmiä ja kasviksia.
Ei vain yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota
Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että syömisen ei tarvitse olla yksipuolista.
– On enemmän kuin yksi tapa syödä hyvin saavuttaakseen terveyshyödyt, muistuttaa elämäntapalääketieteen asiantuntija, tohtori Davit Katz CNN:n haastattelussa.
Myös tutkimuksessa mukana ollut ravitsemustieteen ja epidemiologian professori, tohtori Frank Hu painottaa terveellisten elämäntapojen pitävän sisällään joustavat raamit.
– Jos esimerkiksi syöt terveellisesti välimerellistä ruokaa ja haluat muutaman kuukauden kuluttua kokeilla jotain erilaista, voit siirtyä DASH-ruokavalioon, tai voit siirtyä puolikasvisruokavalioon. Voit myös noudattaa ravitsemussuosituksia ja luoda oman terveellisen lautasen.
Jättitutkimus pisteytti osallistujien ruokailutavat
Tutkimuksessa seurattiin 75 000 Nurses’ Health -tutkimukseen osallistuneen naisen ja 44 000 Harvardin Health Professionals -tutkimukseen osallistuneen miehen ruokailutottumuksia. Molemmat tutkimukset ovat pitkäaikaisia, kymmeniä vuosia kestäviä seurantatutkimuksia. Tutkimukseen osallistuneet vastasivat kyselylomakkeisiin neljän vuoden välein.
Tohtori Hu:n mukaan kyseessä on yksi isoimmista ja pisimpään kestäneistä pitkäaikaistutkimuksista, jossa tutkittiin ruokavalion yhteyttä ennenaikaisiin kuolemiin.
On syytä muistaa, että tutkimuksessa luotettiin ihmisten omaan raportointiin ruokavalioonsa liittyen. Siksi se osoitti vain yhteyden, ei suoraa syytä ja seurausta ruokailutottumusten ja terveysvaikutusten välillä. Tohtori Hu kuitenkin muistuttaa, että tutkimustulosten painoarvoa lisää tutkimuksen pituus ja säännölliset kyselykaavakkeet.
Tutkimuksessa arvioitiin, miten hyvin osallistujat noudattivat neljää terveellistä ruokavaliota, jotka ovat kytköksissä Yhdysvaltain virallisiin ravitsemussuosituksiin. Tutkimukseen osallistujat pisteytettiin sen perusteella.
Yksi näistä oli Välimeren ruokavalio, jossa painotetaan muun muassa kasvisten, täysjyväviljojen, pähkinöiden, palkokasvien, kalan ja oliiviöljyn syömistä. Ruokavaliossa korostuvat terveelliset rasvat, kasvipohjaiset ruoat sekä kohtuullinen alkoholinkäyttö. Pisteytettävien ruokavalioiden joukossa oli myös kasvipohjainen ruokavalio, josta kertyi miinuspisteitä kaikenlaisista liha- ja alkoholituotteista.
– Kasvissyöjät ovat luultavasti tämän ruokavalion pistemäärän yläpäässä. Ihmiset, jotka syövät sen sijaan paljon eläinperäisiä tuotteita tai pitkälle prosessoituja hiilihydraattiruokia saavat sen sijaan vähemmän pisteitä.
"Terveellisen ruokavalion hyödyt voivat olla merkittäviä"
Kun jokaisen henkilön ruokailutottumukset oli pisteytetty, osallistujat jaettiin viiteen ryhmään korkeimmasta alhaisimpaan sitoutumiseen yhteen tai useampaan ruokailutottumukseen. Korkeimmat pisteet keränneillä oli noin 20 prosenttia pienempi riski ennenaikaiseen kuolemaan verrattuna alhaisimpaan viidennekseen.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että tiettyjen kroonisten sairauksien aiehuttama kuolemanriski pienenee, jos ihmiset parantavat ruokavaliotaan ajan myötä.
Tutkimustulokset osoittavat, että koskaan ei ole liian myöhäistä omaksua terveellisiä ruokailutottumuksia.
– Terveellisen ruokavalion hyödyt voivat olla merkittäviä, mitä tulee ennenaikaisten kuolemien ja siihen johtavien syiden määrän vähenemiseen.
Tohtori Hu muistuttaa vielä, että tapoja syödä terveellisesti on monenlaisia, mutta niilläkin on yhdistäviä tekijöitä.
– Perusperiaatteiden, eli kasviperäisten ruokien määrän lisäämisen ja punaisen sekä prosessoidun lihan sekä lisätyn sokerin ja suolan määrän vähentämisen, tulisi olla ruokavalion pohjana.
Lähde: CNN
Uusimmat
-
11:35
Etelä-Norjan ilmatila jälleen avattu – tästä lentokaaos johtui
-
11:20
MTV seuraa tulospäivää: Nesteen liikevaihto laski
-
10:52
Järvenpään ravintola-ampumisesta vaaditaan vangittavaksi 21-vuotiasta naista – Poliisi: "Meillä on muitakin epäiltyjä"
-
10:52
Kruununprinsessa Victoria aloittaa upseerin opinnot
-
10:51
Suora lähetys kello 13.20: Jengirikollisuus kuriin? Oikeusministeri esittelee toimet
-
10:49
NHL-joukkue sai hurmioituneen vastaanoton uudessa kodissaan – Lauri Markkanen otti kaiken ilon irti
-
10:42
Salossa tapahtuneen murhan esitutkinta valmistumassa – poliisi epäilee neljää henkilöä
-
10:41
Käytetyissä huonekaluissa piilee inhottava riski – "Havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa"
-
10:40
MTV paikalla: Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia – suora lähetys kello 12.10
-
10:37
Etelä-Norjan ilmatila ammottaa tyhjyyttään: Animaatio näyttää, kuinka nopeasti koneet ohjattiin pois
-
10:35
Poliisi varoittaa kavalista huijareista – onnistuneet viemään kymmeniätuhansia euroja
-
10:23
Valtiovarainministeriö: Tarvitaan lisää säästöjä ja veronkorotuksia velkaantumisen taittamiseksi – suora lähetys käynnissä
-
10:16
Tiger Woodsille sadan miljoonan erikoisbonus
-
09:53
Pariisin ikoninen maamerkki kärsi mittavat vahingot
-
09:44
Maahanmuutto lisääntyi alkuvuodesta
-
09:23
Liigafinaalin törkytempusta kohistaan – Petteri Sihvoselta äärimmäisen raju vaatimus kurinpidolle
-
09:22
Barcelonan valmentajatilanteeseen täyskäännös: Xavi pyörsi päätöksensä
-
08:57
Näiden julkkisten kustannuksella vitsaillaan Joonas Nordman Show: Grillikausi -sarjassa
-
08:55
Yrityssaneeraukseen hakeutuneen Lehto Groupin toimitusjohtaja vaihtuu
-
08:46
Kommentti: Putinin puhdistus on alkanut – Shoigu selvisi vielä varoituslaukauksella
-
Lataa lisää