Haluatko elää pidempään? Syö näin: "Hyödyt voivat olla merkittäviä"

Parsakaalin kypsennys: Samulin kikalla täydellinen lopputulos! 0:48
KATSO MYÖS VIDEO: Näin parsakaali kannattaa kypsentää.

Tuore tutkimus osoittaa terveellisen ruokavalion ja pidemmän eliniän yhteyden.

Tutkimuksen mukaan ennenaikaisen kuoleman riskiä voi pienentää 20 prosentilla tekemällä terveellisempiä ruokavalintoja. Tutkimustuloksista raportoitiin JAMA Internal Medicine -julkaisussa, ja niistä kertoo muun muassa CNN.

Tutkimuksen perusteella syöpään, verisuonisairauksiin, neurodegenaratiivisiin ja hengityselinten sairauksiin menehtymisen riski pienenee, mikäli ruokavaliossaan nautiskelee muun muassa runsaasti täysjyvää, hedelmiä ja kasviksia.

Ei vain yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota

Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että syömisen ei tarvitse olla yksipuolista.

– On enemmän kuin yksi tapa syödä hyvin saavuttaakseen terveyshyödyt, muistuttaa elämäntapalääketieteen asiantuntija, tohtori Davit Katz CNN:n haastattelussa.

Myös tutkimuksessa mukana ollut ravitsemustieteen ja epidemiologian professori, tohtori Frank Hu painottaa terveellisten elämäntapojen pitävän sisällään joustavat raamit.

– Jos esimerkiksi syöt terveellisesti välimerellistä ruokaa ja haluat muutaman kuukauden kuluttua kokeilla jotain erilaista, voit siirtyä DASH-ruokavalioon, tai voit siirtyä puolikasvisruokavalioon. Voit myös noudattaa ravitsemussuosituksia ja luoda oman terveellisen lautasen.

Jättitutkimus pisteytti osallistujien ruokailutavat

Tutkimuksessa seurattiin 75 000 Nurses’ Health -tutkimukseen osallistuneen naisen ja 44 000 Harvardin Health Professionals -tutkimukseen osallistuneen miehen ruokailutottumuksia. Molemmat tutkimukset ovat pitkäaikaisia, kymmeniä vuosia kestäviä seurantatutkimuksia. Tutkimukseen osallistuneet vastasivat kyselylomakkeisiin neljän vuoden välein.

Tohtori Hu:n mukaan kyseessä on yksi isoimmista ja pisimpään kestäneistä pitkäaikaistutkimuksista, jossa tutkittiin ruokavalion yhteyttä ennenaikaisiin kuolemiin.

On syytä muistaa, että tutkimuksessa luotettiin ihmisten omaan raportointiin ruokavalioonsa liittyen. Siksi se osoitti vain yhteyden, ei suoraa syytä ja seurausta ruokailutottumusten ja terveysvaikutusten välillä. Tohtori Hu kuitenkin muistuttaa, että tutkimustulosten painoarvoa lisää tutkimuksen pituus ja säännölliset kyselykaavakkeet.

Tutkimuksessa arvioitiin, miten hyvin osallistujat noudattivat neljää terveellistä ruokavaliota, jotka ovat kytköksissä Yhdysvaltain virallisiin ravitsemussuosituksiin. Tutkimukseen osallistujat pisteytettiin sen perusteella.

Yksi näistä oli Välimeren ruokavalio, jossa painotetaan muun muassa kasvisten, täysjyväviljojen, pähkinöiden, palkokasvien, kalan ja oliiviöljyn syömistä. Ruokavaliossa korostuvat terveelliset rasvat, kasvipohjaiset ruoat sekä kohtuullinen alkoholinkäyttö. Pisteytettävien ruokavalioiden joukossa oli myös kasvipohjainen ruokavalio, josta kertyi miinuspisteitä kaikenlaisista liha- ja alkoholituotteista.

– Kasvissyöjät ovat luultavasti tämän ruokavalion pistemäärän yläpäässä. Ihmiset, jotka syövät sen sijaan paljon eläinperäisiä tuotteita tai pitkälle prosessoituja hiilihydraattiruokia saavat sen sijaan vähemmän pisteitä.

"Terveellisen ruokavalion hyödyt voivat olla merkittäviä"

Kun jokaisen henkilön ruokailutottumukset oli pisteytetty, osallistujat jaettiin viiteen ryhmään korkeimmasta alhaisimpaan sitoutumiseen yhteen tai useampaan ruokailutottumukseen. Korkeimmat pisteet keränneillä oli noin 20 prosenttia pienempi riski ennenaikaiseen kuolemaan verrattuna alhaisimpaan viidennekseen.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että tiettyjen kroonisten sairauksien aiehuttama kuolemanriski pienenee, jos ihmiset parantavat ruokavaliotaan ajan myötä.

Tutkimustulokset osoittavat, että koskaan ei ole liian myöhäistä omaksua terveellisiä ruokailutottumuksia.

– Terveellisen ruokavalion hyödyt voivat olla merkittäviä, mitä tulee ennenaikaisten kuolemien ja siihen johtavien syiden määrän vähenemiseen.

Tohtori Hu muistuttaa vielä, että tapoja syödä terveellisesti on monenlaisia, mutta niilläkin on yhdistäviä tekijöitä.

– Perusperiaatteiden, eli kasviperäisten ruokien määrän lisäämisen ja punaisen sekä prosessoidun lihan sekä lisätyn sokerin ja suolan määrän vähentämisen, tulisi olla ruokavalion pohjana.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat