Tutkimus: Mielenterveyspotilaan muut terveysongelmat voivat usein alkaa jo ennen diagnoosia

Kuinka parisuhdetta ja mielenterveyttä hoidetaan yhdessä? 9:31
KATSO MYÖS. Kuinka parisuhdetta ja mielenterveyttä hoidetaan yhdessä?

Mielenterveyspotilaiden terveysongelmat alkavat tutkimuksen mukaan jo ennen mielenterveysongelmien diagnosointia.

Vakavia mielenterveysongelmia potevat sairastavat sydän- ja verisuonitauteja ja monia muita sairauksia muuta väestöä useammin, mutta monien potilaiden terveysongelmat ovat alkaneet jo ennen mielenterveysongelmien diagnosointia.

Tarkkaa syytä riskeille ei tiedetä, mutta mielenterveysongelmien ja niiden hoidossa käytettävien lääkkeiden on epäilty olevan niiden takana ainakin osittain. Havainnot viittaavat kuitenkin siihen, että ne eivät selitä kaikkia sairauksia.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 69 000 vakavaa mielenterveysongelmaa potevaa verrattiin 270 000 samanikäiseen, joilla ei ollut mielenterveysongelmia.

Mielenterveyspotilaat menehtyvät nuorempina

Analyysissa tarkasteltiin 24 eri pitkäaikaissairautta, ja niistä 5 oli yleisempiä skitsofreniaa sairastavilla ja 15 muita psykooseja tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla kuin verrokeilla. Tämä havaittiin diagnoosia edeltävien viiden vuoden aikana. Mielenterveysdiagnoosia seuraavien vuosien aikana terveysongelmat yleistyivät vielä enemmän.

Monet sairaudet olivat skitsofreniaa sairastavilla harvinaisempia kuin verrokeilla ennen skitsofreniadiagnoosia, mutta tutkijat uskovat tämän johtuvan alidiagnosoinnista.

Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Mielenterveyspotilaat menehtyvät keskimäärin 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Suurempi kuolleisuus johtuu useimmiten samoista sairauksista kuin muillakin eli sydän- ja verisuonitaudeista ja syövistä, mutta myös onnettomuudet ja itsemurhat selittävät osan kuolemista.

Minkä arkisen asian voit tehdä mielenterveytesi eteen jo tänään? Katso:

Minkä arkisen asian voit tehdä mielenterveytesi eteen jo tänään?"Joka päivähän törmäämme..." 0:39
Terapian tarpeessa? -kirjassa kerrotaan lyhytterapeuttisesta itsehoidosta. Jokainen voi itse edistää omaa mielenterveyttään, mutta miten? Asiantuntija antaa vinkin. Vieraina kirjailijat Liisa Uusitalo-Arola ja Katri Kanninen.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat