Tutkimus: Harmittomalta tuntuva tapa jopa humalajuomista suurempi syöpäriski

Tästä syystä maksa on niin tärkeä elin 1:11
Videolla kerrotaan, miksi maksa on niin tärkeä elin ja mikä on suomalaisten yleisin rasvamaksan syy.

Alkoholi suurentaa ruoansulatuskanavan syöpien vaaraa, mutta juodun alkoholin määrän lisäksi riskiin vaikuttavat juomatavat. Tuoreen tutkimuksen perusteella vähäinen, mutta päivittäinen alkoholin käyttö voi olla vaarallisempaa kuin kerralla juodut suuremmat määrät.

Korealaistutkijoiden havainnot perustuvat lähes 12 miljoonan keskimäärin 54-vuotiaan korealaisen rekisteritietoihin. Tutkimuksen alussa osallistujat olivat terveitä, mutta kuusivuotisen seurannan aikana heistä 320 000 sairastui ruoansulatuskanavan syöpään.

Verrattuna raittiisiin osallistujiin sairastumisriski oli sitä suurempi mitä enemmän alkoholia potilas joi. Kuitenkin verrattaessa saman verran viikossa alkoholia käyttäviä tilanne muuttui. Tällöin riski oli suurin osallistujilla, jotka joivat usein, vaikka kerta-annokset olisivat olleet pieniä.

Humalahakuinen juominen, jolloin alkoholia juotiin paljon kerralla, ei ollut yhtä suuri syöpäriski, tutkijat havaitsivat.

Jatkuva altistuminen alkoholille voi edistää syövän kehittymistä

Korealaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä juomatapojen vaikutuksia syöpäriskiin on tutkittu vähänlaisesti, vaikka alkoholin syöpävaikutukset on tiedetty jo kauan. Tarkkaa mekanismia tutkimuksessa ei voitu selvittää, mutta jatkuva altistuminen alkoholille voi edistää syövän kehittymistä monella tapaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vatsa-, ruokatorvi-, paksu- ja peräsuoli-, maksa-, sappi- ja haimasyöpää. Alkoholin käyttö suurensi niiden kaikkien riskiä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä. Videolla kerrotaan, millaisesta oireesta tulisi huolestua.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat