Näin paljon syöpiä alkoholi aiheuttaa – kohtuukäyttäjäkään ei ole turvassa

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Videolla kerrotaan, mistä huolestuttavan oireen tunnistaa.

Alkoholi ja varsinkin runsas alkoholin käyttö altistaa monille syöville, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen selvityksen perusteella tällaisia alkoholin aiheuttamia syöpiä todetaan maailmassa 740 000 vuosittain. Noin 4 prosenttia kaikista syöpätapauksista liittyy alkoholiin.

Selvitys julkaistiin Lancet Oncology -lehdessä, ja sen perusteella 75 prosenttia alkoholin aiheuttamista syövistä todetaan miehillä. Yleisimmät ovat ruokatorvi-, maksa- ja rintasyöpä.

Tapauksista 47 prosenttia liittyy runsaaseen alkoholin käyttöön (yli 6 alkoholiannosta päivässä) ja 39 prosenttia riskikäyttöön (2–6 alkoholiannosta päivässä), mutta myös kohtuullinen ja vähäinen alkoholin käyttö liittyi suurentuneeseen syöpäriskiin. Vuosittain noin 14 prosenttia alkoholiin liittyvistä syövistä johtui kohtuukäytöstä eli 1–2 alkoholiannoksesta päivässä.

Yksi alkoholiannos vastaa yhtä pientä oluttölkkiä tai viinilasillista.

Älä sorru yleiseen mokaan! Katso videolta, miten viinin hanapakkaus tulisi todellisuudessa kierrättää.

Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan! 2:19

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat