Tutkijoiden mukaan yksi ravintolisä voi auttaa lasten lihavuuteen – muista myös nämä ruoat

Läskisuomi - miksi lihomme? 7:54
Onko painoindeksi hyvä terveyden mittari? Katso videolta keskustelu aiheesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan probiootit tukevat lihavan lapsen laihdutusta, uutisoi CNN.

Lihavuus on yhä yleisempi ja yhä nuorempien ongelma. Ylipainoisia tai lihavia lapsia on maailmanlaajuisesti yli 340 miljoonaa. Lihavuuspandemia koskettaa Suomeakin. Suomalaislapsista ja -nuorista joka neljäs on ylipainoinen. Lihavia on 8 prosenttia pojista ja 4 prosenttia tytöistä.

Liikapaino heikentää lapsen elämänlaatua sekä altistaa lukuisille terveysongelmille ja lisää kuolleisuutta, minkä vuoksi ongelmaan olisi tärkeää puuttua. Yksi keino voisi olla parantaa lasten suoliston terveyttä, tuore tutkimus ehdottaa.

Pieneen aineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan bifidobakteereja sisältävä probioottivalmiste auttaa lihavia lapsia ja nuoria laihtumaan. Tutkimus esiteltiin Euroopan Endokrinologiyhdistyksen vuotuisessa kokouksessa.

Suolistobakteerit yhdistetty lihavuuteen aiemminkin

Ihmisen painosta arviolta 1,5 kiloa on bakteerimassaa. Bakteerit tuottavat esimerkiksi hormoneja sekä vaikuttavat aivojen toimintaan, immuunijärjestelmään ja aineenvaihduntaan. Suolistobakteerien poikkeavuudet on yhdistetty lukuisiin länsimaita vaivaaviin ongelmiin ja sairauksiin – myös lihavuuteen.

Mutta vaikka suolistomikrobit on yhdistetty lihavuuteen ennenkin, vielä ei olla varmoja, aiheuttavatko muutokset mikrobikannassa lihavuutta vai lihavuus muutoksia mikrobikannassa.

Nyt ilmestyneen tutkimuksen mukaan bifidobakteerit, joita löytyy terveen aikuisen suolistosta, voivat auttaa lihavia lapsia laihduttamaan. Bifidobakteerit estävät haitallisten bakteerien, kuten E. colin, aiheuttamia infektioita sekä edistävät hiilihydraattien ja ravintokuitujen hajoamista suolistossa. Hajotessaan ne vapauttavat lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka edistävät suoliston terveyttä ja pitävät näläntunteen hallinnassa.

Probiootti paransi lasten laihdutustuloksia

Tutkimukseen osallistui sata 6–18-vuotiasta lasta ja nuorta. Osallistujat olivat lihavia ja kärsivät insuliiniresistenssistä eli heidän haimansa tuottaman insuliinin teho oli heikentynyt. Insuliiniresistenssi on keskeinen tekijä tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien synnyssä.

Osallistujat noudattivat Välimeren ruokavaliota, jossa energian saantia oli vähennetty yksilöllisten tarpeiden mukaan. Osa lapsista sai kahdeksan viikon ajan probioottivalmisteita ja osa lumelääkettä.

Molempien ryhmien lapsen ja nuoret laihtuivat ja heidän vyötärönympäryksensä pieneni. Lisäksi osallistujien verenpaineessa, insuliiniresistenssissä ja haitallisten E. coli -bakteerien määrässä havaittiin suotuisia muutoksia. Probiootteja saaneilla lapsilla muutokset painossa, insuliiniresistenssissä ja E. coli -bakteerin pitoisuuksissa olivat kuitenkin vielä suuremmat ja siten paremmat.

Probioottien vaikutukset jatkuivat vielä muutaman viikon ajan sen jälkeen, kun lapset olivat lopettaneet ravintolisän käytön. Tätä havaintoa tutkijat ovat pitäneet yllättävänä, sillä useissa aiemmissa tutkimuksissa probioottien vaikutukset ovat loppuneet samaan aikaan käytön kanssa.

Havainnot tulee varmistaa suuremmissa ja pidemmissä tutkimuksissa.

Hyviä ruokia suolistobakteereille

Tutkimustulokset vihjaavat, että probiooteista voisi olla apua lasten ja nuorten laihdutuspyrkimyksissä, mutta hyödyt voi saada ilman ravintolisiäkin. 

Suolistolle suotuisia bakteereita saa erityisesti hapatetuista eli fermentoiduista ruoista. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi jogurtti, viili, piimä, hapankaali, kimchi sekä kombutsa.

Suolistossa jo olevia bifidobakteereja voi puolestaan ruokkia esimerkiksi sipuleja, banaaneja, valkosipulia ja purjoa syömällä, nyt ilmestyneen tutkimuksen kirjoittanut apulaisprofessori Flavia Prodam italialaisesta Piemonte Orientale yliopistosta sanoo CNN:lle.

Sen sijaan runsaasti sokeria sisältävät ja pitkälle prosessoidut ruoat ovat suolistomikrobeille ja yleiselle terveydentilalle haitallisia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, Medical Xpress, WHO, THL

Lue myös:

    Uusimmat