Kärsitkö näistä vatsavaivoista? Viisi ruokavalioon ja terveyteen liittyvää asiaa, joista pierut voivat kertoa

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Videolla kerrotaan, mitä ruokia herkkävatsaisen kannattaa välttää?

Usein epätavallinen pierujen määrä ja haju liittyy ruokavalioon, mutta myös hormonaaliset muutokset sekä muut elintavat voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Kaikki piereskelevät. Suolistoon pakkautuu kaasuja ja ilmaa, kun ihminen syö, pureskelee ja nielee. Osa kaasusta imeytyy kehoon, osa tulee ulos röyhyinä tai suolikaasuina.

Ihmisen suolessa muodostuu keskimäärin 7–8 desilitraa kaasua päivässä. Piereskely on tapa päästää kaasua pois suolistosta ja helpottaa tukalaa oloa. Normaalina määränä pidetään 15–20 pierua päivässä.

Ilmavaivojen määrä ja haju yhdessä muiden suolisto-oireiden kanssa voivat kertoa ihmiselle olennaisia asioita hänen ruokavaliostaan ja terveydestään, kertoo Health-sivusto.

1. Runsas pierujen määrä ja turvotus

Suurimman osan ihmisistä pitäisi syödä enemmän kuituja, mutta liika on liikaa. Yletön ravintokuitujen syönti aiheuttaa kaasun muodostumista, turvotusta, kramppeja ja ummetusta, sanoo sisätautilääkäri ja gastroenterologi Niket Sonpal.

Tämä johtuu siitä, että ravintokuitu kiinteyttää ulostetta. Jos kuituja syö liikaa, voi ulosteen olla vaikea liikkua suolistossa.

Kuituja suositellaan syötävän 25–35 grammaa päivässä. Mikäli epäilee syövänsä tätä enemmän kuituja ja kärsii vatsavaivoista, voi kokeilla vähentää hieman syömiensä kuitupitoisten ruokien määrää ja lisätä veden juontia.

2. Hyvin pahanhajuiset pierut

Pierujen ei kuulu tuoksua ruusuilta, mutta joskus suolikaasun lemahdus on erityisen vastenmielinen.

Paha haju johtuu runsaasti rikkiyhdisteitä sisältävistä ruoista. Rikin suolat eli sulfaatit imeytyvät huonosti ohutsuolessa, minkä vuoksi ne kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne pääsevät bakteerien ravinnoksi ja lisäävät suolikaasun hajua.

Esimerkiksi kaali, parsakaali ja pähkinät sisältävät tavallista enemmän sulfaatteja, kuten myös elintarvikkeiden lisäaineet E514–E523. Rikkiä on myös aminohapoissa, joita löytyy kaikista proteiineista.

Erityisen pahanhajuiset ilmavaivat eivät toki ole terveydelle haitallisia, mutta edellä mainittuja ruoka-aineita kannattaa välttää esimerkiksi ennen juhliin menoa.

3. Hyvin pahanhajuiset pierut ja vatsakivut

Maitotuotteiden syömisen jälkeen iskevä vatsakipu yhdessä pahanhajuisten pierujen kanssa voi olla merkki laktoosi-intoleranssista.

Laktoosi-intoleranssissa maitosokeria joutuu paksusuoleen, minkä seurauksena ilmenee ilmavaivoja, turvotusta, löysiä ulosteita ja epämääräisiä vatsakipuja. Oireet ilmaantuvat 1– 3 tuntia maitosokeria sisältävän ruoan syömisen jälkeen.

Jos epäilee laktoosia vatsavaivojen aiheuttajaksi, kannattaa pidättäytyä hetken aikaa maitotuotteista ja katsoa, katoavatko oireet. Mikäli ongelmat jatkuvat ruokavaliomuutoksista huolimatta, kannattaa niistä kertoa lääkärille. Syynä voi olla myös ohutsuolen imeytymishäiriö, kuten keliakia.

4. Kuukautisiin liittyvät pahanhajuiset ilmavaivat

Moni nainen kokee muutoksia suolen toiminnassa juuri ennen kuukautisten alkamista tai niiden aikana. Syy tähän löytyy hormoneista. Keltarauhashormonin lisääntyminen kehossa ovulaation ja kuukautisten aikana voi aiheuttaa ummetusta. Kuukautisten aikana erittyvät prostagladiini-rasvahapot puolestaan saavat kohdun ja suolen supistelemaan, mikä voi aiheuttaa ripulia.

Jos kohtua ympäröivät limakalvot erittävät prostagladiinia liikaa, ne voivat elimistössä kulkeutuessaan aiheuttaa myös muiden elinten, kuten suoliston, supistelua, sanoo lääkäri Sonpal. Suoliston supistelu puolestaan voi lisätä pierujen määrää.

Kuukautisten aikana naisten elimistössä tapahtuu lisäksi bakteerimuutoksia, jotka vaikuttavat ruoansulatukseen ja voivat tehdä lisääntyneistä pieruista entistäkin pahemman hajuisia.

5. Yhtäkkiä lisääntynyt pierujen määrä

Stressaava tilanne voi lisätä suolikaasun määrää, sillä paineen alla ihminen nielee herkästi tavallista enemmän ilmaa ja voi saada napostelemaan prosessoituja herkkuja.

Stressiin voi liittyä myös lisääntynyttä istumista, jos huolet esimerkiksi liittyvät töihin tai vievät energiaa liikunnalta. Liikunnan tiedetään panevan suolikaasun liikkeelle, minkä vuoksi pitkiä istumajaksoja kannattaa välttää, jotta olo ei käy tukalaksi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat