Suolistobakteerit yhteydessä verenpaineeseen – probiootit ehkäisevät suolan haittavaikutuksia?

Suoliston bakteerit saattavat vaikuttaa siihen, kohottaako runsassuolainen ruoka verenpainetta vai ei. Jos tuoreet havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, niin se tarkoittaa, että hyödyllisiä bakteerikantoja ylläpitäviä probiootteja syömällä voi ehkä hillitä suolan verenpainevaikutuksia.

Arvostetussa Nature-lehdessä julkaistut tulokset ovat alustavia, mutta hyvin mielenkiintoisia. Ne viittaavat siihen, että verenpaineeseen vaikuttavat paitsi suoliston bakteerit, myös kehon immuunijärjestelmä.

Tulokset perustuvat kahteen erilliseen kokeeseen. Toisessa verrattiin kahden viikon ajan runsassuolaista ruokaa ja normaalisuolaista ruokaa saaneita hiiriä. Runsassuolainen ruokavalio vähensi huomattavasti suoliston Lactobacillus murinus -bakteerien kantoja, minkä lisäksi tulehdusta aiheuttavat Th17-solut lisääntyivät ja hiirten verenpaine nousi.

Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti, kun kohonnutta verenpainetta poteville hiirille syötettiin Lactobacillus murinusta sisältävää probioottivalmistetta. Tällöin Th17-solut alkoivat vähentyä ja verenpaine laskea.

Suolan saannin lisäämisen on aiemminkin todettu lisäävän Th17-immuunisolujen määrää, mikä voi edistää tulehdusta ja johtaa verenpaineen kohoamiseen. Tarkkaa mekanismia ei kuitenkaan vielä tunneta.

Toisessa tutkimuksessa sama koe toistettiin 12 vapaaehtoisella ihmisellä. Tässä kokeessa koehenkilöt noudattivat runsassuolaista ruokavaliota kahden viikon ajan. Se aiheutti samanlaisen lactobacillus-bakteerien vähenemisen, Th17-solujen lisääntymisen ja verenpaineen nousun kuin hiirillä.

Suolaan liittyvät haitalliset muutokset kuitenkin estyivät, kun osallistujat söivät yleisesti käytettyä probioottivalmistetta viikon ajan ennen runsassuolaisen ruokavalion aloittamista. Tällöin suoliston lactobacillus-kannat pysyivät ennallaan eikä verenpaine noussut suolasta huolimatta.

Tutkijat pitävät tuloksia osoituksena suolistobakteerien ja kehon immuunijärjestelmän osuudesta verenpaineen kohoamisessa, mutta he varoittavat tulkitsemasta tuloksia liian rohkeasti. Suolan käytön vähentäminen on edelleen tärkein tapa laskea verenpainetta, eivätkä probioottien mahdolliset hyödyt muuta sitä.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä. Se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että hapatetut maitotuotteet sisältävät hyviä mikrobeja ja ovat parempia terveydelle.

1:27

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja