Tutkijoiden mukaan jokapäiväinen olut voikin olla terveysteko – tässä syy

Näin säilytät ja nautit oluesi parhaalla mahdollisella tavalla 2:02
Ei se määrä vaan se laatu! Katso videolta, miten säilytät ja nautit oluesi parhaalla mahdollisella tavalla.

Tuore tutkimus vihjaa, että olut päivässä voi edistää terveyttä lisäämällä suoliston mikrobiomin monimuotoisuutta. Samat hyödyt ilman alkoholin potentiaalisia haittoja saa myös alkoholittomasta oluesta.

Kaljamaha ei välttämättä ole vain paha asia – ainakaan, jos katseen suuntaa vyötärönympärystä syvemmälle.

Portugalilaiset tutkijat esittävät Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehdessä, että yksi olut päivässä rikastaa suoliston mikrobiomia ja on tätä kautta hyväksi koko ihmisen terveydelle.

Suoliston bakteerit muun muassa tuottavat hormoneja sekä vaikuttavat immuunijärjestelmään ja aineenvaihduntaan. Bakteeriston köyhtyminen on yhteydessä moniin länsimaisiin elintapoihin ja sairauksiin, kuten ylipainoon, diabetekseen sekä suolistosairauksiin.

Kuukauden olutkuuri vaikutti suotuisasti suolistobakteereihin

Selvittääkseen oluen vaikutusta suoliston mikrobiomiin tutkijat rekrytoivat parikymmentä tervettä aikuista miestä, jotka jaettiin kahteen ryhmään.

Toisessa ryhmässä miehet joivat päivä kuukauden ajan illallisen yhteydessä yhden vahvan lagerin, toisessa alkoholittoman oluen – muuten heitä neuvottiin noudattamaan samanlaisia elintapoja. Osallistujilta kerättiin veri- ja ulostenäytteet ennen sekä jälkeen kokeen.

Jokapäiväinen olut ei vaikuttanut miesten painoon tai kehonkoostumukseen. Myöskään sydänriskit eivät verinäytteiden perusteella kasvaneet kuukauden aikana. Sen sijaan olut lisäsi suoliston mikrobiomin monimuotoisuutta oli kyseessä sitten alkoholia sisältävä tai alkoholiton juoma.

Mistä tietää, että lomatissuttelu on lähtenyt käsistä? Asiantuntija listaa vaaranmerkit. Juttu jatkuu videon alla.

Nämä merkit kertovat kesätissuttelun menneen överiksi 1:38
KATSO VIDEO: Nämä merkit kertovat, että korkki kannattaisi kiertää kiinni.

Tutkijat uskovat, että oluen juonnin suotuisat vaikutukset bakteereihin selittyvät mallasjuoman sisältämillä polyfenoleilla sekä käymisessä syntyvillä elävillä organismeilla.

Brittilehti The Sunin haastattelussa tutkimusta johtanut Lissabonissa sijaitsevan NOVA-yliopiston professori Ana Faria huomauttaa, että oluen humala sisältää myös ksantohumolia. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että ksantohumoli voi esimerkiksi suojata sydän- ja verisuonisairauksilta sekä ylipainolta.

Pieneen ja rajalliseen otantaan perustuvat löydökset tulee vielä varmistaa jatkotutkimuksissa.

Suolistobakteereita hellivä elämäntapa

Yksi annos alkoholia päivässä illallisen yhteydessä ei ole useimmille ihmisille merkittävä terveysriski, mutta suuremmat määrät alkoholia alkavat nakertaa terveyttä suolistossa ja sen ulkopuolella.

Suoliston mikrobiomin ja kokonaisvaltaisen terveyden kannalta merkittävää on myös, minkä ruoan kyytipoikana olut toimii. Ravitsemussuosituksia mukaileva, runsaasti kuituja sisältävä ravinto ruokkii suolistobakteereita ja edistää terveyttä.

Myös liikunta saattaa kasvattaa hyvien bakteerien määrää suolistossa.

Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Katso ruoan havainnollistava retki suusta vessanpönttöön.

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
KATSO VIDEO: Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön – kurkkaa suoliston sisään.

Lue myös:

    Uusimmat