Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

7:51imgKatso video: Antero Mertaranta maistoi olutta 20 vuoden tauon jälkeen!
Julkaistu 09.07.2025 07:44
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Alkoholittomat juomat ovat yhä kasvava trendi, ja alkoholittomia oluita löytyy ruokakaupoista jo montaa sorttia. 

Sinebrychoffin oluiden markkinointijohtaja Niklas Rinne sanoo alkoholittomien oluiden purevan suomalaisiin enemmän ja enemmän.

– Siinä on ollut vahvaa kasvua jo 10 vuotta, Rinne sanoi Huomenta Suomi -ohjelmassa lauantaina. 

Hänen mukaansa trendille on kaksi syytä: terveys ja hyvinvointi sekä alkoholittomien juomien kasvanut laatu. 

Lue myös: Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

Alkoholin terveysvaikutuksista ollaan yhä tietoisempia

Alkoholin negatiivisista terveysvaikutuksista on tiedetty jo pitkään, ja esimerkiksi viimeisimmissä ravitsemussuosituksissa alkoholille ei enää kyetty asettamaan turvallisen käytön rajaa, eli sitä ei voida suositella käytettäväksi lainkaan

Alkoholittomien oluiden laatuun on Rinteen mukaan vaikuttanut niin valmistusmenetelmien kehittyminen ja uusien innovaatioiden hyödyntäminen kuin myös panimoiden investoinnit alkoholittomaan tuotantoon. 

– Siitä [alkoholittomasta oluesta] on tullut todella paljon parempaa, sanoo Rinne.

Lue myös: Nollaolut nakertaa myös mietojen oluiden myyntiä – näin käy ykkösoluelle

Valmistusmenetelmät kehittyneet

Ennen alkoholiton olut valmistettiin usein siten, että käyminen lopetettiin, jolloin alkoholia ei syntynyt ollenkaan. Nykyään monet alkoholittomat oluet valmistetaan siten, että alkoholi poistetaan jälkikäteen alipaineteknologialla. 

Pystyykö sitten alkoholin puuttumisen maistamaan alkoholittomasta oluesta?

– Kyllä varmaan osa pystyy, Rinne sanoo.

– Mutta jos onnistumme hämäämään osaa, olemme todella onnistuneet, hän jatkaa. 

Miltä alkoholittomien oluiden trendi näyttää Suomessa ja maailmalla? Mitä on trendikäs Radler? Katso koko keskustelu ylläolevalta videolta. 

Lue myös: Meneekö juominen kesälomalla liiallisuuksiin? Tässä vaiheessa kannattaa huolestua: "Vaaranmerkki"

Katso myös: Kotimaisia kasviksia ja raakamakkaraa grillissä

9:45imgRavintola Emon keittiömestari Jouni Toivanen ja "Kuivalihakundi" Timo Lahti grillaavat sesongin kasviksia ja raakamakkaraa.

Tuoreimmat aiheesta

Olut