Mainos

Tutkijatkin hämmästyivät: Ihminen oppii jo sikiönä

Sikiö tallentaa muistiin kuulemiaan ääniä ja osoittaa selvästi muistavansa ne, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Sikiön äänimuistia koskenut tutkimus on tuottanut tutkijoitakin hämmästyttäneitä tuloksia. Tutkimus osoitti, että sikiön muisti tallentaa ääniä aktiivisesti. Sikiö myös osoittaa selvästi muistavansa.

- Tutkimuksemme osoittavat, että kuulon erottelukyky kehittyy myös puheen osalta huomattavasti aikaisemmin kuin tähän asti on luultu, arvioi tutkimusta tehnyt akatemiatutkija Minna Huotilainen.

32-38-viikkoisen sikiön aivot ja muisti ovat Huotilaisen mukaan hämmästyttävän kehittyneitä.

- Puheäänien prosessointi toimii niin hyvin, että se mahdollistaisi puheen havaitsemisen samalla tavalla kuin vaikkapa pikkulapsilla.

Vastasyntynyt vauva tunnistaa äitinsä äänen ja äidinkielen. Vauvoilla on myös tarve tuottaa itse ääntä ja kiinnittää huomionsa puheeseen. Sikiö kuulee erityisesti äidin äänen kohtuun. Siksi tutkijat kohdistivatkin mielenkiintonsa sikiön äänihavaintojen tarkkailemiseen.

- Raskausaikana opittu tieto ihmisäänestä suuntaa myöhempää tarkkaavaisuutta, Huotilainen selittää.

Sikiöiden äänimuistista on ensimmäistä kertaa kokeellista tietoa Suomen Akatemian tutkimuksen ansiosta. Helsingin yliopiston Kogninitiivisen aivotutkimuksen yksikkö tutkii äänien havaitsemista ja oppimista viimeisillä raskausviikoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.