Tutkijat selvittivät, miksi naiset teeskentelevät orgasmin – "Kukaan ei voita"

Iso O - matka hekuman huipulle 8:10
KATSO MYÖS: Miksi orgasmi on niin tärkeä asia? Miksi naiset teeskentelevät orgasmin? Miksi ajatellaan, että seksi loppuu, kun mies saa orgasmin? Voiko olla hyvää seksiä ilman orgasmia? Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström vieraili Huomenta Suomessa puhumassa naisen orgasmeista vuonna 2018.

Tutkimuksen mukaan naiset teeskentelevät orgasmin saamista kumppaninsa vuoksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset teesekentelevät edelleen orgasmejaan. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että teeskentelyn syynä on "hauraiden" miesten suojeleminen, kertoo New York Post.

Social Psychological and Personality Science -julkaisun tammikuun numerossa esitelty tutkimus keräsi tietoja yli 600 naiselta, joista moni tunnusti teeskentelevänsä nautintonsa epävarman miehen vuoksi. 

– Naiset priorisoivat sen, mitä ajattelevat kumppaniensa tarvitsevan, omien seksuaalisten tarpeidensa ja tyydytyksensä ohi, totesi tiedotteessa tutkimusta johtanut tohtorin tutkintoa suorittava Jessica Jordan Etelä-Floridan yliopistosta.

Naisten iän merkitystä tutkimus ei selvittänyt.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimus koostui kolmesta osasta. Ensin tutkijat – joista kolme oli miehiä – pyysivät tietoja 283 naiselta. Naisia pyydettiin muun muassa arvioimaan kumppaniensa maskuliinisuutta. Selvisi, että mitä uhatumpana naiset itse pitivät kumppaninsa maskuliinisuutta, sitä ahdistuneempia he olivat. Tämä puolestaan madalsi heidän omaa seksuaalista nautintoaan ja hidasti orgasmia.

Tutkijat kyselivät vielä 196 naiselta samoja asioita ja selvisi, että ne osallistujat, jotka ajattelivat miespuolisen kumppaninsa miehisyyden olevan hauras, kykenivät epätodennäköisemmin rehelliseen seksuaaliseen kommunikaatioon ahdistuksensa vuoksi.

Tutkimuksen kolmannessa osassa 157 heteronaista pyydettiin täyttämään heidän seksielämäänsä koskeva kysely nimettömästi. Selvisi, että miehiään enemmän tienaavat naiset teeskentelivät orgasminsa kaksi kertaa useammin kuin vähemmän tienaavat. 

Tutkijat teorisoivat, että hyvin tienaavat naiset kokivat mahdollisesti heikentävänsä aviomiestensä miehisyyttä jo taloudellisessa mielessä ja halusivat siksi korvata sen makuuhuoneessa.

"Mahdoton standardi maskuliinisuudesta"

Tutkija Jordanin mukaan tulokset osoittavat, että jos nainen kokee epäsuorasti loukkaavansa miehen maskuliinisuutta, kommunikaatioon tulee särö.

Mutta vaikka jotkut naiset kenties uskovat suojelevansa miespuolisia kumppaneitaan tekaistulla nautinnolla, Jordan uskoo, että orgasmipetos satuttaa miehiä loppujen lopuksi.

– Kun yhteiskunta luo mahdottoman standardin maskuliinisuudesta, kukaan ei voita, hän toteaa.

Sen sijaan rehellinen kommunikaatio sekä vaivannäkö kumppanin seksuaalisten tarpeiden ymmärtämiseksi hyödyttää kaikkia.

Aiemmat tulokset

Orgasmin teeskentelyyn johtavia syitä on tutkittu jonkin verran aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2019 Archives of Sexual Behavior -tiedelehdessä julkaistu tutkimus esitti, että naisen ideologialla on merkitystä. Tutkimuksen mukaan ne naiset, jotka kannattivat antifeministisiä arvoja, olivat elämänsä aikana teeskennelleet orgasmeja huomattavasti useammin kuin feministisiä arvoja kannattavat naiset.

Vuonna 2015 Evolutionary Psychology -lehdessä esitellyn tutkimuksen mukaan syyt orgasmin teeskentelyyn voitiin jakaa muutamaan eri luokkaan, mutta tärkein valeorgasmeihin johtava syy vaikutti kuitenkin olevan se, että parisuhde haluttiin pitää toimivana ja kumppanille haluttiin osoittaa, että hän on hyvä rakastaja. 

Seksivalistussivusto Kinklyn kyselyssä paljastui puolestaan neljä eri syytä orgasmien teeskentelyyn, joista ensimmäinen on jokseenkin linjassa nyt julkaistun tutkimuksen kanssa: 

1. "En halunnut, että kumppanistani tuntuu pahalta."
2. "Halusin seksikokemuksen loppuvan."
3. "Halusin, että kumppanistani tuntuisi hyvältä."
4. "Olin seksuaalisesti tyydyttynyt, mutta teeskentelin, koska minusta tuntui, että sitä "odotettiin" minulta kokemuksen lopettamiseksi.

Myös varattujen deittisivusto Victoria Milanin kyselyssä suurin osa orgasmin teeskentelijöistä kertoi toimvansa niin kumppanin miellyttämiseksi.

Orgasmin teeskentelyyn sortuvien kannattaa kuitenkin kenties pitää mielessä Journal of Sex & Marital Therapy -julkaisussa esitelty Arkansas'n yliopiston tutkimus, jonka mukaan avoin kommunikaatio johtaa parempaan seksiin.

Moni mies kuvittelee voivansa tunnistaa seksikumppaninsa teeskennellyn orgasmin, mutta onko asia oikeasti näin? Lue: Voiko mies tunnistaa, milloin nainen on oikeasti saanut orgasmin?

Lue myös:

    Uusimmat