Tutkijat selvittivät: Miksi kompastumista ei voi estää?

Mitä aivoissasi tapahtuu, kun kompastut ja miksi sitä on niin vaikea estää? Michiganin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lihaksemme eivät ehdi reagoimaan riittävän nopeasti kun tasapaino pettää.

Kävelet kadulla ja yhtäkkiä tunnet, kuinka jalkasi pettävät – kengänkorkosi on jäänyt kiinni johonkin. Tajuat vasta ilmalennon aikana että kaadut ja pian oletkin rähmälläsi maassa.

Miksi kompastumista on niin vaikea estää?

Aivosähkökäyrää analysoimalla Michiganin yliopiston tutkijat havaitsivat ongelman johtuvan siitä, etteivät aivot ehdi reagoimaan yllättävään tapahtumaan niin nopeasti, että lihaksilla olisi aikaa korjata tlanne.

– Käytämme EEG:tä aivan uudella tavalla. Näemme sen avulla mitä aivojen sisällä tapahtuu ja pystyimme selvittämään mitkä osat aivoista reagoivat ensimmäiseksi, kun tasapaino pettää kävellessä, toteaa tutkimusta johtanut kinesiologian professori Daniel Ferris.

Koehenkilöiden aivosähkökäyriä tutkimalla selvisi, että aivot havaitsevat tasapainon menettämisen ennen kaatumista ja ensimmäinen havainto kompastumisesta tulee vielä silloin, kun kumpikin jalka on maan pinnalla - ei vasta ilmalennon aikana.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat