Mainos

Tutkijat selittävät mysteeriä: Taktiikkasi on ollut väärä – näin löydät hukassa olevat avaimet

Tuoreen tutkimuksen mukaan kadonneita avaimia kannattaa etsiä ensimmäiseksi sieltä, missä on sotkuisinta, ei sieltä, missä olettaisit niiden olevan.

Ihmisillä on olemassa muutamia strategioita, joihin he turvautuvat aina hukatessaan tavaroita. Aivan ensimmäiseksi he etsivät paikasta, jossa avaimet viime muistin mukaan olivat. Seuraavaksi he katsovat paikasta, jossa he olettavat niiden olevan. Kuten varmasti tiedät, kumpikaan näistä keinoista ei ole erityisen käyttökelpoinen.

Jos ne olisivat siellä, missä näit ne viimeksi, avaimet eivät todennäköisesti olisi hukassa. Ne eivät usein myöskään ole mielikuvituksellisissa paikoissa, kuten suihkussa tai jääkaapin vihanneslaatikossa. Uusi tutkimus on löytänyt tavan, jolla kadonneet avaimet saattavat löytyä hetkessä. Se kehottaa meitä etsimään kadonneita esineitä asunnon sotkuisimmasta paikasta.

Älä tuhlaa aikaa ilmiselviin paikkoihin!

Hiljattain Proceedings of the Royal Society B-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osallistujia pyydettiin etsimään tietty kohde kahdesta erilaisesta kuvasta. Toisessa kohde oli helpompi löytää, toisessa kuvassa tehtävää oli vaikeutettu lisäämällä kuvaan kohteen kaltaisia muotoja. Tutkijat huomasivat, että riippumatta tehtävän vaikeudesta, ihmiset käyttivät kohteen etsimiseen yhtä monta silmänliikettä.

Toisin sanoen, osallistujat olivat perusteellisia, mutta he myös tuhlasivat aikaansa. Tutkinnanjohtaja Anna Nowakowskan mukaan ilmeisistä paikoista etsiminen ei anna henkilölle uutta informaatiota avainten sijainnista, se vain vie aikaa, joka on pois avainten etsimisestä.

Sama ilmiö käy, kun sorrumme etsimään avaimia vääristä paikoista ympäri asuntoa. Jos kohde olisi näkyvillä, olisit todennäköisesti jo löytänyt sen pelkän katseen avulla.  

– Jos etsit avaimia, kannattaa keskittyä paikkoihin, joissa on eniten sotkua, koska jos ne olisivat ilmeisimmissä paikoissa, olisit löytänyt ne jo, Nowakowskan toteaa.

Lähde: Nymag  

***

0:26


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja