Tutkijat ratkaisivat valaiden laulun mysteerin

Valas hyppäsi kalastajaveneen päälle – hurja tilanne tallentui kameralle: ”En voi uskoa, että vene on vielä pinnalla” 0:39
Valas hyppäsi kalastajaveneen päälle – hurja tilanne tallentui kameralle: ”En voi uskoa, että vene on vielä pinnalla” (30.7.2022)

Tutkijat ovat onnistuneet ratkaisemaan, miten suuret valaat tuottavat monimutkaiset ja aavemaisilta kuulostavat laulunsa. 

Tähän asti on ollut epäselvää, miten valaat tarkalleen ottaen muodostavat laulunsa veden alla.

Ryhävalaille ja muille paalivalaille on kehittynyt erikoistunut ”äänilaatikko”, jonka avulla valaat pystyvät ääntelemään laulun tavoin veden alla. Aiheesta uutisoi Britannian yleisradio BBC

Tutkijat ottivat tutkimuksessaan valaiden ruhoista niiden kurkunpäät, joiden läpi puhallettiin ilmaa äänien tuottamiseksi. Valaiden kurkunpään yläosassa on rasvan pehmentämä U-kirjaimen mallinen rakenne. Tämän rakenteen ansiosta valaat voivat laulaa kierrättämällä ilmaa elimistössään ja samalla se estää veden hengittämisen laulun yhteydessä.

Nature-julkaisussa julkaistu tutkimus on paljastanut myös, että ihmisten toiminnan tuottamat äänet häiritsevät valaita. Valaiden käyttämä äänentaajuus on osittain sama kuin laivoista lähtevät äänet.

Tutkimusta johtanut Etelä-Tanskan yliopiston professori Coen Elemans kertoo, että äänet ovat ainoa tapa, jolla valaat löytävät toisensa merellä.

– Ne eivät voi päättää esimerkiksi laulavansa korkeammalla taajuudella välttääkseen ihmisten merellä tekemät äänet, Elemans huomauttaa.

Valaiden kommunikaation asiantuntija, tohtori Kate Stafford Oregonin yliopistosta luonnehtii tutkimusta uraauurtavaksi
 

Lue myös:

    Uusimmat