Tutkijat löysivät jättiläismäisen mustan aukon, jonka ei pitäisi edes olla mahdollinen – avaruuden "hirviö" sijaitsee omassa galaksissamme

Kiinalaiset tutkijat ovat löytäneet hämmästyttävän suuren mustan aukon avaruudesta, Linnunradan sisältä. Tutkijoiden löydöksestä on kerrottu Nature-tiedejulkaisussa ja aiheesta uutisoi muun muassa Washington Post.

Tutkijoiden löytämä musta aukko, LB-1, on tähdestä syntyneeksi mustaksi aukoksi ennätyksellisen suuri. Sitä onkin kuvailtu jopa "hirviömäiseksi".

– Missään ei ole koskaan havaittu näin suurta mustaa aukkoa. Tällä on 70-kertainen massa aurinkoon verrattuna ja tämä on ensimmäinen laatuaan, toteaa astronomian professori Joel Bregman Michiganin yliopistolta Washington Postin haastattelussa.

Tähän asti on oletettu, ettei tähdestä syntyneen mustan aukon massa voisi olla suurempi kuin Auringon massa kerrottuna 20:llä. Kiinalaistutkijoiden löytämä musta aukko näyttäisi kuitenkin murtavan aiempia käsityksiä.

Musta aukko sijaitsee noin 15 000 valovuoden päässä Maasta.

Selitystä ei ole vielä löydetty

Tutkijat ovat jo tarjonneet useita eri selityksiä nyt löydetylle jättiläiselle. On esimerkiksi mahdollista, että jättimäinen musta aukko on kahden eri mustan aukon yhteenliittymä.

Spekulaatioissa on ehdotettu myös teoriaa, jonka mukaan mustan aukon syntyhetkellä vain osa tähdestä olisi muuttunut mustaksi aukoksi ja että osa sen massasta olisi jäänyt syntyneen mustan aukon sisälle. 

Toistaiseksi tutkijat saavat kuitenkin tyytyä arvuuttelemaan ja punnitsemaan vaihtoehtoja.

– Tutkijoiden täytyy nyt vain kohdata haaste ja yrittää keksiä selitys sille, miten tämä on mahdollista, professori Liu Jifeng on kommentoinut asiaa Washington Postin mukaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja