Partiopojasta astronautiksi – kuun harmaille kasvoille jalanjälkensä ensimmäisenä painanut Neil Armstrong oli muutakin kuin avaruuden valloittaja

Yhdysvaltain saavutuksia kylmän sodan keskellä tähditti Neil Armstrong, joka otti ihmiskunnan legendaariset ensiaskeleet kuun pinnalla. Mies ei kuitenkaan jättänyt jälkiään historiaan ainoastaan astronauttina, eikä Apollo 11 ollut ainoa alus, jonka tiimoilta hänet muistetaan.

Partiolaispoika Neil Armstrong tykästyi lentämiseen jo pienenä. Hän pääsi ensimmäiselle lentomatkalleen kuusivuotiaana. Tästä innoittuneena Armstrongin ura urkeni Yhdysvaltain ilmavoimiin ja mies päätyi kesken yliopisto-opintojensa operoimaan sotilaslentokoneita Korean sodan aikaan.

Tämän jälkeen hän palasi suorittamaan opintonsa loppuun ja sai maisterin tutkinnon tieteeseen ja tekniikkaan keskittyneestä Purduen yliopistosta.

Operoi myös rakettilentokoneita

Armstrongin kiinnostus lentämiseen ei rajoittunut pelkästään kotiplaneettamme ilmakehään. Halu kohota korkeammalle ja lopulta avaruuden mustiin syövereihin asti kiehtoivat Armstrongia, joka työskenteli aluksi Yhdysvaltain armeijan lentokonetekniikkaa kehittävässä tutkimusryhmässä. Siellä hän operoi useita eri konetyyppejä, joista yksi oli ennätyksellisiin korkeus- ja nopeuslukemiin päässyt X-15 -rakettilentokone.

Tutkimusryhmä, jossa Armstrong työskenteli, liitettiin osaksi Nasaa ja Armstrongista tuli astronautti vuonna 1962. Hän eteni urallaan Gemini 8 -aluksen komentajaksi. Yhdessä kollegansa David Scottin kanssa miehet olivat ensimmäiset astronautit, jotka onnistuivat kiinnittymään avaruudessa toiseen alukseen.

Armstrongin keräämiä näytteitä tutkitaan yhä

Vuonna 1969 Armstrong lähetettiin valloittamaan kuuta yhdessä kollegojensa Edwin "Buzz" Aldrinin ja Michael Collinsin kanssa.

Laskeutumismoduulina toimi ”Kotkaksi” nimetty alus, jonka siivittämänä Armstrong ja Aldrin pääsivät kuun kamaralle.
Collins jäi pitämään vahtia Apollo 11:n sisälle ja kierteli kuuta aluksella sillä aikaa, kun Armstrong ja Aldrin keräilivät kivinäytteitä ja räpsivät kuvia toisistaan kuun pinnalla.
Miehet tekivät ihmiskunnan historiaa tehtävän kimpussa, jonka saavuttaminen oli vaatinut liudan epäonnistuneita yrityksiä, tuhoutuneita aluksia ja ihmishenkiä.

– Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle, sanoi Armstrong painaessaan jälkensä kuun harmaille kasvoille.

Armstrong keräsi kollegansa kanssa matkallaan yhteensä 386 kiloa kuun kiviä ja maaperänäytteitä. Näitä näytteitä säilytetään yhä Nasan laboratorioissa. Niitä tutkitaan kun kuun syntyhistoriaa selvitetään, kertoo Washingon Post.

Kaikki kolme astronauttia palasivat maan pinnalle ehjin nahoin ja onnistunutta tehtävää ylistetään vieläkin. Kuun valloittamisesta on nyt kulunut 50 vuotta.

Kuukävely poiki joukon salaliittoteorioita

Salaliittoteorioita syntyy lähes kaiken ympärille, eivätkä niitä vaille ole jääneet myöskään Yhdysvaltain astronauttien ensiaskeleet kuun pinnalla.

Kaikki eivät usko, että ihminen olisi käynyt kuussa. Asiaa on yritetty kiistää muun muassa kysymyksellä siitä, miten Yhdysvaltain lippu saattoi liehua kuusta otetuissa valokuvissa, kun kuussa ei tiettävästi tuule lainkaan. Tälle löytyy kuitenkin selityksensä: valokuvia varten oli kyhätty metallinen häkkyrä, jonka tukirankoihin lippu aseteltiin.

Kritiikkiä ovat saaneet myös valokuvat Armstrongin askelista, jotka ovat epäilijöiden mielestä liian ”tarkkoja”. Tämän on kuitenkin osoitettu johtuvan juuri tuulettomuudesta: kuussa ei ole tuulta, joka olisi pöllyttänyt askelten jälkiä sen pinnalla.

Muistetaan myös liikemiehenä

Armstrong eläköityi Nasalta pian Apollo 11 -projektin jälkeen ja hänestä tuli yliopiston professori. Tässä virassa hän toimi vuoteen 1979 asti, jonka jälkeen hän ryhtyi liikemieheksi ja toimi aktiivisena jäsenenä eri tutkimusryhmissä, jotka käsittelivät avaruutta ja astronautteja.

Armstrong kuoli 82-vuotiaana 25. huhtikuuta 2012.

 

Lue myös:

    Uusimmat