Tutkijat havaitsivat, että vanhemmat "nukkuvat huonommin" saatuaan lapsen – tulos ei varsinaisesti tullut yllätyksenä: "Kuin olisi tehty tutkimus siitä, että sade on märkää"

Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi 6:52
Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi

Vanhemmat nukkuvat vähemmän kuusi vuotta sen jälkeen, kun ovat saaneet lapsen. Sosiaalisessa mediassa mietitään, miksi jokaiselle vanhemmalle ilmiselvää asiaa piti tutkia.

Tutkijat ovat unitutkimuksessaan päätyneet lopputulokseen, jonka jokainen vanhempi voi vahvistaa. Vanhemmat nukkuvat vähemmän kuusi vuotta sen jälkeen, kun ovat saaneet lapsen.

Sosiaalisessa mediassa raportti on aiheuttanut irvailua.

– Tutkijoilta, jotka toivat sinulle myös (tutkimukset) "kaatuminen sattuu" ja "tuli on kuumaa", tulee nyt tämä helmi, Twitter-käyttäjä Brad Panovich irvailee.

Analyysissa yli 4600 vanhemman uni

Raportti julkaistiin Sleep-lehdessä. Tutkimusta varten analysoitiin yli 4600 saksalaisen vanhemman unta.

Vanhemmat olivat saaneet ensimmäisen, toisen tai kolmannen lapsensa vuosina 2008–2015.

– Useissa tutkimuksissa on tutkittu yhteyttä unen keston ja lasten saamisen välillä, uniasiantuntija Kelly Sullivan Georgia Southernin yliopistosta kommentoi Gizmodo-sivustolle.

Pahin vaihe kesti kolme ensimmäistä kuukautta

Tutkimuksen mukaan uni vähenee eniten ja on katkonaisinta kolme kuukautta synnytyksen jälkeen. Tänä aikana tutkimuksen äidit kertoivat saavansa tunnin vähemmän unta kuin yleensä, isät taas 15 minuuttia vähemmän.

Seuraavien 2–3 kuukauden aikana äidit saivat nukkua puolisen tuntia enemmän; isien uniaika pysyi samana.

Tyytyväisyys palautui vasta vuosien kuluttua

Sullivanin mukaan unen haasteet ovat yleisiä ja yleisimpiä naisen keskuudessa. Tutkijoiden mukaan naisten unityytyväisyys lisääntyi ajan myötä, mutta se nousi raskautta edeltäneelle tasolle vasta kuuden vuoden kuluttua synnytyksestä. Isillä tilanne oli sama.

Myös kuudentena vuonna äidit nukkuivat edelleen 20 minuuttia vähemmän kuin ennen raskautta.

Ensimmäisen lapsensa saaneet nukkuivat huonommin

Unen laatuun ei vaikuttanut rahallinen tilanne tai se, oliko vanhempi yksinhuoltaja. Ensimmäisen lapsensa saaneet nukkuivat huonommin kuin kokeneet vanhemmat.

Rintaruokkivat äidit olivat uneensa hieman pulloruokkivia tyytyväisempiä; isän tyytyväisyyteen ruokintatapa ei vaikuttanut.

Tutkijoiden mukaan äideillä on edelleen enemmän vastuuta kodin ja lasten hoitamisesta kuin isillä.

Miksi tätä täytyi tutkia?

Moni vanhempi on tunnistanut oman elämänsä tutkimuksesta. Sen ilmiselvyys onkin herättänyt huvitusta.

– Miksi tästä pitää olla tutkimus, kun asia on ollut näin ihmiskunnan alkuajoista lähtien? Kuin olisi tehty tutkimus siitä, että sade on varmasti märkää, Simeena Ahmed ihmettelee ja toteaa, että ilmiselvyyksien sijaan vanhemmilta olisi pitänyt kysyä heidän tuntemuksiaan unenpuutteen suhteen.

‏ – Vaikuttavaa työtä "Älä hitossa, Sherlock?" -lehdeltä, Twitter-käyttäjä Daniel Horner vitsailee.

– Hyviä uutisia! Enää viisi ja puoli vuotta jäljellä, Fill Mc heittää.

Tulos on tärkeä

Tulos on kuitenkin tärkeä, sillä unenpuute on yhdistetty moniin terveysongelmiin; se saattaa esimerkiksi vahingoittaa DNA:ta ja vaikuttaa kehon kykyyn korjata syntyneet vauriot.

Tulosten avulla vanhempia voitaisiin esimerkiksi neuvoa ja auttaa torjumaan unenpuutteen terveysvaikutuksia.

Lue myös:

    Uusimmat