Soldiers of Odin- ja uusnatsikytkös: Tämä tiedetään Suomessa kiinniotetusta Wagneriin liitetyn sotajoukon johtajasta – "En koskaan halunnut olla tavallinen ihminen"

Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta Vantaalla - katso video käräjäoikeudesta 1:46
Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui oikeudessa kameroilta Vantaalla ja sammutti valot – katso video

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsitellään tänään Itä-Ukrainassa tapahtuneista terrorismirikoksista epäillyn venäläismiehen säilöönottoa. 

Käräjäoikeuden tietojen mukaan, mies tunnettiin aiemmin nimellä Jan Igorevitsh Petrovski, mutta nykyisin hän käyttää nimeä Voislav Torden.

Käräjäoikeuden julkisten tietojen mukaan 36-vuotiasta miestä epäillään terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ja terroristiryhmän toiminnan muusta tukemisesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuoden 2014 kesäkuun ja vuoden 2015 elokuun välillä Luhanskin ja Donetskin alueilla. 

Epäilty on käräjäoikeuden tietojen mukaan syntynyt vuonna 1987 Leningradissa. 

EU-pakotelistojen mukaan, hän on toiminut venäläisen Rusich-sotilasryhmän johtajana ja komentajana. Kyseisen ryhmän jäseniä on syytetty myös julmuuksista kiinniotettuja ukrainalaisia sotilaita kohtaan. Lisäksi kyseisellä ryhmällä on yhteyksiä palkkasotilasryhmä Wagneriin.

Rikos ja rangaistus 

Poliisi vaatii säilöönottamisen jatkamista luovutustutkinnan edistämiseksi ja rikoksentekijän luovuttamiseksi.

Miehen avustaja Natalia Malgina kertoo STT:lle, ettei voi kommentoida tapausta mitenkään. Hän sanoo, että hänen päämiehensä kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Muun muassa Sky Newsin mukaan Venäjän ulkoministeriö on sanonut olevansa tietoinen tapauksesta ja tarjoavansa miehelle konsuliapua.

Samalla Wagneriin kytketyllä Grey Zone Telegram-kanavalla ilmestyi postaus, jossa kerrotaan, että Petrovski oli otettu kiinni jo 20. heinäkuuta. Gray Zone:n mukaan, Venäjän konsuli tai asianajaja ei ole käynyt Petrovskin luona heinäkuun 20. päivän jälkeen. Kanavalla myös kerrotaan, että "viimeisimpien uutisten mukaan häntä ei odoteta karkotettavaksi Venäjälle sakon maksamisen jälkeen, vaan luovutetaan Ukrainalle".

EU-pakotelistalla

Mies löytyy aiemmalla nimellään EU:n pakotelistalta. Pakotelistan mukaan hän on toiminut venäläisen Rusich-sotilasryhmän johtajana ja komentajana. Kyseisen ryhmän jäseniä on syytetty myös julmuuksista kiinniotettuja ukrainalaisia sotilaita kohtaan.

Lisäksi EU:n mukaan kyseisellä ryhmällä on yhteyksiä palkkasotilasryhmä Wagneriin.

Epäiltyjä uusnatsisympatioita

Venäläinen Meduza-lehti haastatteli 2017 Jan Petrovski -nimistä miestä. Hän kertoi asuneensa aiemmin Norjassa, mutta joutuneensa karkotetuksi maasta vuonna 2016, kun hänen pysyvä oleskelulupansa peruttiin.

Norjan viranomaisten mukaan mies muodosti vakavan uhan kansallisille intresseille.

Meduzan mukaan miestä on epäilty yhteyksistä tunnettuun venäläiseen uusnatsiin Vjatsheslav Datsikiin.

Lehden mukaan epäilty mies toimi myös Suomessa perustetun maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odinin Norjan-haarassa ja osallistui ryhmän "katupartiointiin" vuonna 2016.

Mies kuvasi itseään "venäläiseksi patriootiksi". Hän myös kertoi haastattelussa, ettei ole koskaan halunnut olla "tavallinen ihminen".

Vuonna 2020 puolestaan Voislav Torden -niminen mies antoi Kreml-mieliselle uutistoimistolle Anna-news:lle haastattelun, jossa hän kertoi taisteluista Ukrainassa. Haastattelussa hän totesi uutistoimistolle, että jokaisen "venäläisen on aina tärkeä pitää itsensä taisteluvalmiudessa".

Uutinen päivittyy

Lue myös:

    Uusimmat