Tutkija kertoo: Näitä asioita löytyy yleensä lapsiin kohdistuvien henkirikosten taustalta

Tämä 4-vuotiaan murhaajiksi epäillyistä tiedetään – miehellä aiempaa rikostaustaa 4:16
Tämä 4-vuotiaan murhaajiksi epäillyistä tiedetään ja tältä rikospaikalla näyttää. Katso MTV Uutiset Liven lähetys yltä.

Lapsiin kohdistuvat henkirikokset ovat todella harvinaisia, sanoo yliopistotutkija Markus Kaakinen Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Runsaan kymmenen viime vuoden aikana Suomessa on surmattu enimmillään kuusi alle neljävuotiasta lasta vuodessa. Osa lasten surmista liittyy Kaakisen mukaan synnytyksen jälkeiseen tilanteeseen.

Useimmiten tekijä on lapsen vanhempi tai välittömään lähipiiriin kuuluva henkilö.

– Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä todennäköisemmin tekijä on lapsen lähipiiristä, koska lapsen elämänpiiri on hyvin pieni. Kun mennään kohti teini-ikää, tekijöinä alkavat yleistyä muilta elämän osa-alueilta tulevat henkilöt, kuten muut nuoret, Kaakinen sanoo.

Surmien taustalla vakavia riskitekijöitä

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi tänään kaksi ihmistä todennäköisin syin epäiltynä neljävuotiaan lapsen murhasta Joensuussa. Vangitut ovat lapsen äiti ja isäpuoli.

Kaakinen ei pysty arvioimaan kyseiseen tapaukseen johtaneita tekijöitä. Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Yleensä lapsiin kohdistuvien murhien tai muiden henkirikosten taustalla on hänen mukaansa esimerkiksi mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia.

– Yksittäisen tapauksen kohdalla taustalla voi olla yllättäviä yksilöllisiä tekijöitä.

Kaakisen mukaan tekojen taustalla on usein vakavia riskitekijöitä, koska pienten lasten surmat ovat erittäin harvinaisia.

Kaakinen pitää Joensuun tapausta erittäin järkyttävänä. Hänen mukaansa lapsiin kohdistuvien surmien tai lähisuhdeväkivallan estämisessä riskitekijöiden havaitseminen ajoissa on erittäin tärkeää.

Tällöin tilanteisiin olisi mahdollista puuttua esimerkiksi lastensuojelutoimenpiteillä. Kaikkia tapahtumia ei kuitenkaan saada estettyä.

Lue myös:

    Uusimmat