Tutkija: Bensan hintataso mukailee yleistä hintakehitystä – verohelpotus ei olisi kestävä keino

Tutkija: Bensan hintataso mukailee yleistä hintakehitystä 1:54
Tutkija: Bensan hintataso mukailee yleistä hintakehitystä

Bensan hinta puhuttaa Suomessa edelleen, sillä hinta bensapumpulla hirvittää. Tämänhetkisiä hintoja heiluttavat raakaöljyn maailmanmarkkinahinta sekä valuuttakurssit.

Bensiinin hinnasta keskustellaan tänään Asian ytimessä -ohjelmassa klo 20.

Bensiinin hinta koostuu maailmanmarkkinahinnasta, joka noteerataan dollareissa. Siihen vaikuttavat Suomessa myös euron vaihtokurssi. Suomessa ison osan nappaavat valmiste- ja arvonlisäverot, jotka ovat kansainvälisesti vertailtuna korkeita.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan tammikuussa 2022 Suomessa bensiinin kuluttajahinnasta jopa 60 prosenttia muodostuu erilaisista veroista.

Vaikka hinnat bensapumpulla saavat kulmat nousemaan, Etlan tutkija Ville Kaitilan mukaan bensan reaalihintataso mukailee yleistä hintakehitystä. Verot ovat pysyneet melko vakaana.

– Täytyy ottaa huomioon, että meillä myös yleisesti ottaen hintataso nousee, kuluttajahinnat nousee, ja kun bensiinin hinta suhteutetaan meidän kuluttajahintoihimme, niin pitkällä aikavälillä se on ollut tällä vuosisadalla keskimäärin aika vakaa. Nykyinen hintataso ei loppujen lopuksi ole poikkeuksellinen, koska meidän käytettävissä olevat tulot kuitenkin keskimäärin koko ajan nousevat.

Mistä helpotusta lompakolle?

Suomen hallitus on luvannut helpotusta tankkaajille, mutta helppoa keinoa ei ole olemassa. MTV Uutisten tietojen mukaan esillä ovat olleet tukitoimet työmatkavähennyksen korottamiseen sekä ammattiliikenteelle kohdennetut helpotukset.

Veroalennukset eivät ole kestävä ratkaisu, sillä niissä olisi merkittäviä seurauksia valtion talouteen.

Kaitila näkee bensiinin verohelpotuksen olevan liian yleinen työkalu, joka ei kohdistu sinne, missä ongelma erityisesti tuntuu eli niissä kotitalouksissa, joissa polttoainekulut ovat jo nyt suuri menoerä.

Asian ytimessä keskiviikkoisin kello 21 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa!

Asian ytimessä on uutisia, puheenaiheita ja viihdyttävää keskustelua Jaakko Loikkasen johdolla.

– Polttoaineen verotuksen alentaminen olisi ehkä vähän tämmöinen turhan yleinen työkalu, joka koskisi kaikkia kuluttajia riippumatta siitä, käyttääkö bensiiniä työmatkoihin vai vapaa-aikaan. Lisäksi kokeeko henkilö nykyisen pumppuhinnan liian korkeaksi vai ei. Ehkä vähän turhan yleinen työkalu, joka ei kohdistu sinne, missä tämä ongelma erityisesti tuntuu.

Tutkijan mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä sellaista keinoa, jolla saataisiin bensiinin hintaa alennettua vain sitä tarvitseville.

Lue myös: 


Lue myös:

    Uusimmat