Hallitus etsii nopeita ratkaisuja bensa-ahdinkoon – Marin Ylellä: "Ei heikennä ilmastotoimia"

Bensan hinta jatkaa nousuaan – tästä se johtuu 1:21
Bensan hinta jatkaa nousuaan – katso tästä syy.

Hallituksen pyrkimykset helpottaa esimerkiksi korkeasta sähkön ja bensan hinnasta kärsivien kansalaisten tilannetta eivät vaaranna Suomen ilmastotavoitteita, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

Hänen mukaansa pitkän tähtäimen tavoitteet pitää erottaa akuutista kriisitilanteen hoidosta.

– En näe, että tässä on ristiriitaa, Marin sanoi.

Marinin mukaan hallitus etsii keinoja kompensoida kohonnutta energian hintaa, koska hinta on kuluttajan kannalta kohtuuttomalla tasolla.

Yksi esillä oleva keino on polttoaineen jakeluvelvoitteen noston aikataulun rukkaus. Jakeluvelvoitteella tarkoitetaan sitä osuutta kaikesta jakelijan myymästä polttoaineesta, jonka tulee olla uusiutuvia polttoaineita. Uusiutuvien polttoaineiden vaadittu osuus nousi tämän vuoden alussa 19,5 prosenttiin.

– Voimmeko nyt tehdä muutoksia, jotka välittömästi helpottaisivat tätä tilannetta, siis jopa nykyisestä jakeluvelvoitteesta, Marin väläytti jakeluvelvoitteen keventämistä.

Muutokset olisivat määräaikaisia.

Jakeluvelvoite nousee

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan jakeluvelvoitteen tason nosto korottaa polttoaineiden pumppuhintoja. Jakeluvelvoitteella pyritään edistämään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä ja siten päästövähennysten aikaansaamista liikenteessä.

Hallitus aikoo jatkaa jakeluvelvoitteen nostamista.

– Tälle on ollut laajaa parlamentaarista tukea myös oppositiopuolueista, hoitaa liikenteen päästövähennyksiä jakeluvelvoitteen kautta.

Marinin mukaan kyseessä on Suomessa myös kansallinen kysymys, koska kotimainen Neste valmistaa uusiutuvia polttoaineita.

Hallitus etsii nopeita ratkaisuja

Hallituksen viisikko keskusteli energian hinnasta ja inflaatiosta viimeksi perjantaina.

– Haasteena löytää keinoja, jotka purisivat mahdollisimman nopeasti.

Marinin mielestä ansiotuloverojen kevennyksen on aina syytä olla työkalupakissa, mutta hän ei näe sitä oikein kohdennettuna toimena energian hintoihin.

– Pitää myös välttää sellaista tilannetta, että omin toimin kiihdyttäisimme inflaatiota.

Marin kertoo olevansa samaa mieltä ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin (vihr.) kanssa siitä, että Suomen ei pidä tehdä mitään sellaisia toimia, jotka lisäävät sen riippuvuutta fossiilisesta energiasta.

Lue myös:

    Uusimmat