Mainos

Tutkija: EU on Ukraina-kriisin suurin häviäjä

Genevessä eilen käydyt Ukraina-neuvottelut osoittavat Venäjän saavuttaneen keskeisen tavoitteensa Ukrainassa, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain, Venäjän, EU:n ja Ukrainan yhteisymmärryksessä paljolti vain todettiin asioiden nykytilanne. 

-Kyllä Venäjä tässä on saanut aika lailla sen, mitä on tavoitellutkin eli epäsuoran vaikutusvallan (Ukrainan) eteläisissä ja itäisissä maakunnissa, Aaltola sanoo. 

Hänen mukaansa Ukrainaan kaavailtu keskusvallan hajauttamisen malli voi mennä niin pitkälle, että alueille annetaan myös ulkopoliittista sananvaltaa. Näin Venäjä varmistaisi Ukrainan jäämisen puolueettomaksi. 

-Venäjä on saanut paljon, mutta se voi haluta enemmän, Aaltola ennustaa. 

Yhdysvalloissa ollaan Aaltolan mukaan hyvin pettyneitä tilanteen kehittymiseen Ukrainassa sekä keskeisten liittolaisten yhteisen linjan puuttumiseen. 

-Kriisin tässä vaiheessa Venäjä on Ukrainan alueella suuri voittaja, vaikka se Euroopan politiikassa ehkä on menettänyt luotettavuuttaan kumppanina. Suuri häviäjä kriisissä on Euroopan unioni, Aaltola sanoo. 

    

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja