Mainos

Turvallisuusongelmat haittaavat säilöönottoyksikköä

Helsingin Metsälässä sijaitsee Suomen ainoa ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö eli säilö. MTV3:n 45minuuttia-ohjelman mukaan turvallisuusongelmat ovat kuitenkin muodostuneet uudehkon rakennuksen ongelmaksi.

Vuodenvaihteessa avatun säilön ikkunalasit ovat perustamisen jälkeen helisseet usein. Ikkunoista on paennut jo yhdeksän säilönotettua. Työministeriön hallinnoiman säilön tiloihin mahtuu kerrallaan kolmisenkymmentä ulkomaalaislain nojalla säilöönotettua. Noin neljä viidesosaa säilön asukkaista odottaa käännytystä tai karkotusta pois Suomesta.

Poliisin mukaan työministeriö on tietoisesti jättänyt säilön turvallisuuspuutteet korjaamatta, vaikka niistä on tiedotettu.

Asukeilla Internet-yhteys

Metsälän säilön rakentaminen maksoi 3,8 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy saman rakennuksen alakerrassa toimiva turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Säilöönotetut saavat lain mukaan pitää puhelimella yhteyttä ulkomaailmaan. Laki ei tunne tietoverkkoja. Säilön asukkailla onkin käytössään myös laajakaistainen Internet-yhteys.

Helsingin ulkomaalaispoliisin tutkintayksikön johtaja Jaakko Heinilä myöntää, että netin käyttö aiheuttaa hankaluuksia poliisille. Netin ja chattien kautta säilöönotetut voivat saada haltuunsa monenlaista tietoa.

Säilöönottoyksikön johtaja johtaja Veikko Pyykkösen mukaan on kuitenkin lainsäätäjän asia rajoittaa tietoverkkojen käyttöä.

-Jos netin käytöstä tulee ongelma, niin sitten se on lainsäätäjän asia lähteä määrittelemään lakiin, että tämmöisessä laitoksessa ei nettiyhteyttä suvaita, sanoo Pyykkönen.

Vielä muutama vuosi sitten maasta poistettavat ulkomaalaiset asuivat Suomen poliisivankiloissa. Suomi sai tästä moitteet Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiselta komitealta. Siksi perustettiin työministeriön hallinnoima säilö. Säilön henkilökunta ei koostu vartijoista vaan ohjaajista. Ennen muuttoa Metsälään säilö toimi parin vuoden ajan Katajanokalla.

Pyykkönen: Uhkatilanteita vain vähän

Häiriötilanteissa on välillä tarvittu poliisia, välillä on selvitty ilman. Pyykkösen mukaan ongelmat ovat olleet marginaalisia ja yksittäistapauksia. Johtaja kertoo myös, että henkilökunta pyrkii toiminnallaan koko ajan ennaltaehkäisemään uhkatilanteita. Pyykkönen myös luottaa säilön asukkaisiin.

- Tämä asiakaskunta ei ole rikollista. Näitä henkilöitä ei ole otettu tänne rikoslain tai rikoksen seuraamuksena, vaan ulkomaalaislain nojalla. Meillä on asiakkaina lapsia, perheitä ja naisia. Yhteinen nimittäjyys on ulkomaalaisuus, mutta muuten he ovat tavanomaista siviiliväestöä, tähdentää säilöönottoyksikön johtaja Veikko Pyykkkönen.

Useilla asukeilla tilillään rötöksiä

Poliisi tutki viime vuoden maaliskuussa ja lokakuussa säilöönotettujen taustat. Kahden kuukauden otannassa joka viidenneltä säilöönotetulta löytyi tililtään rikoksia Suomessa. Ulkomailla tehtyjä rikoksia Suomen viranomaiset eivät aina tiedä.

Myös säilön henkilökunnan taustalta on paljastunut rikoksia. Viime vuonna selvisi, että säilössä työskennellyt ohjaaja oli etsintäkuulutettu maksuvälinepetoksista. Henkilökunnan taustoja ei ollut perusteellisesti tarkastettu. Säilön johtaja Pyykkösen mukaan taustojen tarkistuksia ei edes vaadittu. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ohjaajan ehdolliseen vankeuteen. Juttu on hovioikeudessa. Ohjaaja ei enää ole säilössä töissä.

Säilö puhuttaa jo maan hallitustakin. Poliisiasioista vastaava sisäministeri Kari Rajamäki on lähettänyt säilön takia kovasanaisen kirjeen työministeri Tarja Filatoville.

Rajamäki sanoo, että poliisilla ja sisäministeriöllä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi säilön kaltaisten paikkojen turvallisuuteen tai sen asukkaiden maasta poistamiseen. Rajamäki kuvaa tilannetta kestämättömäksi. Hän haluaakin koko säilön sisäministeriön hallintaan - samaan ministeriöön poliisin ja ulkomaalaisviraston kanssa.

Työministeri Filatov lupaa puolestaan korjauksia ikkunoihin, ja puolustelee säilön asukkaita.

- Ei ole oikein, että kaikki säilöönottokeskusten asiakkaat leimataan rikollisiksi, koska he eivät ihan kansainvälisten sopimustenkaan mukaan ole edes epäiltyjä rikoksista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 16.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.