Turvallista meikkitahroista huolimatta? Testasimme mitä käy kertakäyttömaskille, kun sen pesee kymmenen kertaa

Pesimme kertakäyttömaskin kymmenen kertaa – näin kävi 4:45
Miltä maskit näyttivät testin päätteeksi? Katso videolta, mitä kaikkea testissä selvisi!

VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kymmenen kertaa puhdistettu kertakäyttöinen kirurginen suu-nenäsuoja on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski. Testasimme, mitä tapahtuu kertakäyttömaskille, kun sen pesee kymmenen kertaa. 

Moni on kuluvan vuoden aikana kunnostautunut kankaisten maskien pyykkäämisessä. Kertakäyttöisiä suu-nenäsuojia sen sijaan käytetään usein vain kerran, niin kuin niitä on tarkoitettu virallisesti käytettäväksi. VTT:n tutkimuksen mukaan kertakäyttöiset maskit kuitenkin säilyttävät tehonsa jopa kymmenen pesun jälkeen. 

Näin testasimme kertakäyttöisiä kasvomaskeja

MTV Uutisten tekemässä testissä käytettiin kahta käytettyä kirurgista suu-nenäsuojaa, jotka pestiin kymmenen kertaa kattilassa. Maskit keitettiin kiehuvassa vedessä kerrallaan 5-15 minuuttia.

Katso videolta, mitä maskeille tapahtui pesussa ja kuinka maskeja tulisi pestä! 

Kirurgiset maskit ovat ruokakaupoista ja apteekeista saatavia kertakäyttösuojaimia, joissa on CE-merkintä. Pakkauksessa myös yleensä lukee sanapari kirurginen suu-nenäsuoja.

Tämän jälkeen maskit kuivatettiin ilmavassa tilassa ja kokeiltiin tuntumaa kasvoilla. Testissä arvioitiin suojainten ulkonäköä, tuntumaa kasvoilla ja hajua.

Katso myös: Näin helposti "virus" leviää, jos käytät kasvomaskia väärin – professori paljastavasta lopputuloksesta: "Aina pitää olla ajatus mukana"


Lue myös:

    Uusimmat