Mainos

Tupakka-askin hinta nousee 30 senttiä

Tupakointi ja muu vastaava sauhuttelu kallistuvat ensi vuoden alusta. Eduskunta hyväksyi tiistaina tupakkaveron korotuksen. Tupakka-askin hintaan on tulossa noin 30 sentin korotus.

Veronkorotus nostaa savukkeiden hintoja keskimäärin 7 prosenttia ja sätkiksi käärittävän irtotupakan hintaa keskimäärin 16 prosenttia. Euromääräisesti korotus on yhtä suuri halvimmissa ja kalliimmissa tupakoissa.

Korotus nostaa kysytyimpien tupakka-askien hinnan noin 4,60 euroon ja ja halvimpien 3,80 euroon. Kun korotusta painotetaan halvimpiin tuotteisiin, niin sillä pyritään erityisesti vähentämään nuorten tupakointia.

Korotusten on ennakoitu vähentävän tupakan tilastoitua kulutusta noin viisi prosenttia. Todellisuudessa vähennys ei kuitenkaan ole niin suuri, sillä veronkorotuksen arvioidaan lisäävän paineita tupakan tuontiin Viron- ja Venäjän-matkoilta.

Nuorten tupakointiin yritetään puuttua myös toisella lainmuutoksella, josta eduskunta päättää lähipäivinä. Nuorten suosimien pikkuaskien myynti loppuu, ja vähimmäiskokona tulee olemaan 20 tupakan pakkaus.

Lisäksi tupakan myymiselle pitää jatkossa olla lupa. Tällä pyritään ehkäisemään tupakan laitonta vähittäismyyntiä ja tehostaman tupakanmyynnin valvontaa. Laki mahdollistaa myös myyntiluvan peruuttamisen, jos tupakkaa on myyty alaikäisille.

Vuoden 1995 jälkeen tupakkaa ei Suomessa ole saanut myydä alle 18-vuotiaille. Tämä myyntikielto ei kuitenkaan ole oikein pitänyt. Hallituksen lakiesityksessä viitataan nuorten terveystapatutkimuksen arvioihin: 14-16-vuotiaille nuorille myydään tupakka 180 000 kertaa vuodessa ja 16-18-vuotiaille 840 000 kertaa vuodessa.

Virosta tupakkaa kaverille

Tupakan tuominen matkatuliaisina etenkin Virosta on edelleen suosittua puuhaa, eikä sitä tehdä likikään aika omiksi tarpeiksi. Haastattelututkimuksissa 40 prosenttia tupakkaa tuoneista on ilmoittanut hankkineensa sitä muuhun kuin omaan käyttöön. Osan siitä arvioidaan päätyvän laittomille markkinoille.

Samojen tutkimusten perusteella on laskettu, että ulkomaanmatkoilta tuotiin viime vuonna 812 miljoonaa savuketta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.