Mainos

Tupakattoman päivän kohderyhmänä ovat naiset

Tänään vietetään tupakatonta päivää. Maailman terveysjärjestön WHO:n alulle paneman päivän teemana on tänä vuonna naisten ja tyttöjen suojeleminen tupakan haitoilta.

Suomalaisista naisista tupakoi noin 18 prosenttia, miehistä 24. Naisten tupakointi on kääntynyt laskuun vasta viime vuosien aikana, kertoo kansanterveysjärjestö Suomen ASH.

Tupakointi on vahvasti sidoksissa koulutukseen ja sosioekonomiseen asemaan. Korkeimmin koulutetut naiset tupakoivat vähiten.

Läheiset tukena lopettamisyrityksissä

Suomalaiset naiset ja miehet uskovat eniten Euroopassa ystävien ja perheen tukeen tupakoinnin lopettamisessa. Lääkärin neuvoja ja vaihtoehtoterapioita, kuten akupunktiota tai hypnoosia, suomalaiset käyttävät vasta viimeisenä keinona. Suomalaiset käyttävät myös itsehoito-oppaita vähiten Euroopassa lopettamisneuvojen löytämiseen.

Eri maissa on hyvin erilaisia käsityksiä tupakoinnin vaarallisuudesta ja koukuttavuudesta. Portugalilaisista tupakoitsijoista peräti 39 prosenttia ei usko tupakoinnin aiheuttavan riippuvuutta, kun sama luku Suomessa on vain 9 prosenttia. Hollannissa, Itävallassa, Belgiassa, Kreikassa ka Sveitsissä noin kolmasosa tupakoivista ei usko tupakoinnin johtavan tappaviin sairauksiin, kun Suomessa sitä mieltä on joka viides.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.