Tupakan kulutusta halutaan hillitä korkeammalla hinnalla

Tupakkatuotteiden verotukseen ehdotetaan 10 prosentin kiristystä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan veronkorotus voisi vähentää savukkeiden kulutusta runsaat neljä prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos korostaa, että hinnan on useissa tutkimuksissa todettu olevan yksi tehokkaimmista keinoista vähentää tupakointia ja tupakan kulutusta. Viime vuosien hinnankorotukset ovat THL:n mukaan vähentäneet tupakan kulutusta ja olleet vaikuttamassa tupakasta aiheutuvien sairauksien vähenemiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdottaa verotuksen kiristystä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa valtion ensi vuoden budjetista.

Irtotupakalle halutaan tiukempi verotus

Kaikkien tupakkatuotteiden yhtä suuri veronkorotus nostaisi savukkeiden hintojen keskimäärin 7,7 prosenttia ja irtotupakan noin 8,5 prosenttia. Jotta itse käärittyjen savukkeiden kulutus ei samalla kasvaisi, THL lisäisi irtotupakan verotusta valmissavukkeita hieman enemmän.

Ehdotuksellaan THL haluaa päästä lähemmäksi savutonta Suomea, mikä on sopusoinnussa eduskunnan hyväksymän tupakkalain ensimmäisen pykälän kanssa.

THL muistuttaa, että tupakointi aiheuttaa merkittävän osan väestöryhmien välisistä ja viime vuosina kasvaneista terveyseroista. Korkeimmin koulutetuissa väestöryhmissä tupakoijien osuus on puolet pienempi kuin vähemmän koulutetuissa.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: THL

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat