Tuore Venäjä-päätös nosti myrskyn valtiojohdossa – rääväsuinen Maria Zaharova jakeli heti kovia syytöksiä

Kansainvälisen olympiakomitean tuore lausunto ovien avaamisesta venäläisurheilijoille on otettu vastaan melko tympeästi länsimaissa, mutta Venäjällä sitä on arvosteltu vieläkin kovemmin sanankääntein – tosin eri syystä.

Venäläisen Sport-Express-sivuston mukaan Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin lausunto venäläisistä urheilijoista oli kehno kompromissi sekä länsimaiden että Venäjän kannalta. KOK:n hallitus suosittelee päätöksessään kansainvälisille lajiliitoille yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamista. Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei kuitenkaan hyväksyttäisi kansainväliseen kilpailutoimintaan.

KOK:n päätös ei ilahduttanut Venäjällä.

– KOK:n suositukset venäläisurheilijoiden luokittelusta ovat laittomia, ja erillinen päätös joukkueurheilusta on avoimen syrjivä. Urheilijoillemme jätetään ovi raolleen ja samalla luodaan lisäesteitä, Venäjän urheiluministeri Oleg Matitsin jyrisee.

– Venäjä on aina kannattanut urheilua politiikan ulkopuolella. Kehotamme kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja noudattamaan tätä periaatetta ja olemaan tuhoamatta jo nyt haurasta kansainvälistä urheilua. On epäinhimillistä riistää urheilijoilta oikeus kilpailla.

"Muukalaisvihaa"

KOK suosittelee, että ettei Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimien tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleviä urheilijoita hyväksytä kansainvälisiin kilpailuihin.

Venäjän olympiakomitea otti tähän kohtaan kantaa kovin sanakääntein.

– Uskomme, että tämä kriteeri luo pohjan Venäjän urheilun sisäiselle konfliktille, pyrkii jakamaan urheilijamme hyväksyttyihin ja muihin, ja vahingoittaa koko Venäjän urheilualaa, Venäjän olympiakomitean lausunnossa sanotaan.

Maria Zaharova, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja, antoi myös palaa tulikivenkatkuista tekstiä.

– Tämä on nationalismia ja muukalaisvihaa, vihaa, joka perustuu etnisiin, kulttuurisiin ja uskonnollisiin motiiveihin, Zaharova sivaltaa.

– Tässä ei ole kyse mitaleista. Tämä on kokeilu ihmisyydellä.

Zaharova on Venäjän ulkoministeriön tiedottajana profiloitunut kärkkääksi kommentaattoriksi ja on kritisoinut maansa kohtelua kansainvälisessä urheilussa aiemminkin sanojaan säästelemättä.

Lue myös:

    Uusimmat