Suomalainen urheiluvaikuttaja arvostelee KOK-pomoa kohupäätöksestä – povaa Venäjän reagoivan voimakkaasti: "En yllättyisi"

Kansainvälinen olympiakomitea KOK julkaisi tiistaina suosituksen yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamiseksi. WA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski olisi kaivannut Thomas Bachin johtamalta olympiakomitealta jämäkämpää lausuntoa.

Kansainvälisille lajiliitoille osoitettu suositus pitää kuitenkin Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueurheilun poissa kansainvälisiltä kilpailukentiltä. Yksilöurheilijat kisaisivat ilman maatunnuksia. 

– Suositus oli aavistuksen parempi kuin arvelin. Ikään kuin pidettiin vanha voimassa. Optimaalisin olisi ollut tietysti tiukka linja, että ei oteta Venäjää tai Valko-Venäjää mukaan urheiluun ennen kuin sota on loppu, kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksessa istuva Antti Pihlakoski toteaa. 

Pihlakosken mukaan KOK:n ulostulolla ei ole välitöntä vaikutusta yleisurheiluun. Tiedotteessa ei otettu kantaa Pariisin 2024 olympiakisoihin. Tätä Pihlakoski pitää pehmeytenä. Hän toivoi tiukempaa linjaa tuleviin kesäolympialaisiin liittyen, jotta Venäjällä syntyisi enemmän sisäistä painetta. 

– Se on tietysti meidän kaikkien toive, että sota loppuisi. Silloin venäläiset olisivat tervetulleita, Pihlakoski jatkaa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto on linjannut jo aiemmin tiukasti, että venäläisten ja valkovenäläisten osalta ovi pysyy kiinni niin kauan, kuin sota jatkuu. Pihlakosken mielestä KOK jätti nyt ilmaan tulkinnanvaraa. 

Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach saa Pihlakoskelta kovia moitteita. 

– Bachin linja on ollut ratsastaa useampaa ratsua samaan aikaan. Ei kovin linjakasta politiikkaa, PIhlakoski sanoo.

Vaikka venäläisille ja valkovenäläisille annettiin KOK:n suulla myönnytys kansainvälisten lajilittojen suuntaan, on päätöksessä tiukat reunaehdot.

KOK:n hallitus suosittelee, ettei Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimien tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleviä urheilijoita päästetä kisaamaan. Pihlakosken mielestä suositus sysää liiaksi vastuuta pois olympiakomitealta ja kaataa sen lajiliittojen huoleksi.

– Kun reunaehdot lukee tarkkaan, niin se (kilpailukelpoinen) joukko jää hyvin pieneksi. En yllättyisi, että Venäjä toteaisi, että tällaisia reunaehdoilla heiltä ei osallistu kukaan, Pihlakoski toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat