Kansainvälinen olympiakomitea suosittelee venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kilpakentille

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus suosittelee kansainvälisille lajiliitoille yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamista. Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei kuitenkaan hyväksyttäisi kansainväliseen kilpailutoimintaan, eikä hallitus vielä käsitellyt venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisuutta kilpailla Pariisin 2024 olympialaisissa.

Tiedotteessaan KOK:n hallitus perustelee suositustaan YK:n asiantuntijoiden kannalla, jonka mukaan urheilijoita ei pitäisi rangaista kansallisuuden perusteella.

Kilpailuoikeuksia ei olla palauttamassa urheilijoille, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Ehtona on myös, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailisivat ilman kansallistunnuksia.

Lisäksi KOK:n hallitus suosittelee, ettei Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimien tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleviä urheilijoita hyväksytä kansainvälisiin kilpailuihin. Sääntö koskisi myös joukkueiden muuta henkilöstöä.

Urheilijoiden tulee luonnollisesti myös täyttää kunkin lajiliiton antidopingsäännöt.

Olympiakysymys käsitellään myöhemmin

KOK:n hallitus pitää edelleen voimassa osan Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisista suosituksistaan.

Venäjällä ei edelleenkään pidä järjestää kansainvälisiä urheilutapahtumia. Maiden liput, kansallislaulut ja muut kansalliset tunnukset on kielletty urheilutapahtumissa ja myös kisojen katsomoissa, eikä maiden hallitusten edustajia saa kutsua eikä akkreditoida kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

KOK:n uudet suositukset eivät koske Pariisin 2024 kesäolympialaisia eikä Milanon ja Cortinan 2026 talvikisoja. KOK:n hallitus ilmoitti käsittelevänsä olympia-asiat myöhempänä ajankohtana.

Juttua muokattu kello 18.25. 

Lue myös:

    Uusimmat