Tuore analyysi: Glasgow'n ilmastopäätökset eivät riitä – 1,5 asteen tavoite kaukana

Lumettomat talvet ja tulivat pellot – näin ilmastonmuutos näkyy Suomessa:"Eliöstö ei ole sopeutunut näin nopeisiin muutoksiin" 4:04
Video: Näin ilmastonmuutos näkyy Suomessa

Glasgow’n ilmastokokouksessa tehdyt lupaukset eivät riitä rajoittamaan ilmastonlämpenemistä 1,5 asteeseen.

Asia selviää tuoreesta analyysistä, jonka mukaan nyt tehdyillä toimilla maapallo lämpenee 2,4 asteella.

Ilmastotoimia seuraavan Climate Action Trackerin analyysissä on mukana kokouksen aikana ja kokousta ennen tehdyt päätökset.

Glasgow’n kokous on nähty kriittisenä pisteenä ilmastonlämpenemisen hidastamisessa.

Kokouksessa on ollut ilmassa optimismia tehtyjen päätösten vuoksi. Esimerkiksi yli sadan maan sopimus metsien hävittämisen lopettamisesta ja Intian lupaus hiilineutraaliudesta vuonna 2070 loivat uskoa. Päätökset eivät näytä kuitenkaan olevan riittäviä.   

– Olemme huolissamme, että jotkin maat poseeraavat ja sanovat 1,5 asteen tavoitteen olevan lähellä. Mutta se ei ole, olemme hyvin kaukana siitä. He myös vähättelevät lyheyn aikavälin tavoitteiden tarvetta vuodelle 2030, Climate Action Trackerin taustajärjestön Climate Analyticsin johtaja Bill Hare sanoi The Guardianin mukaan. 

Analyysissä Britannian Ilmatieteen laitos varoittaa, että miljardi ihmistä voi joutua tappavaan kuumuuteen, mikäli maapallon lämpötila nousee yli kaksi astetta esiteolliseen aikaan nähden. Lisäksi sään ääri-ilmiöt ja tulvat lisääntyisivät voimakkaasti sekä merenpinta nousisi.

Nyt tehtyjen päätösten pohjalta vuonna 2030 kasvihuonekaasut ovat kaksi kertaa suuremmat kuin niiden pitäisi olla, jotta 1,5 asteen tavoite saavutettaisiin.

Puolentoista asteen raja on tutkijoiden mukaan kriittinen, sillä lämpenemisen pysäyttäminen lukemaan, estää ilmastonmuutoksen vaarallisimmat vaikutukset.

Glasgow'n ilmastokokouksen on määrä päättyä tällä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat