Tuntuuko seksi likaiselta? Terapeutti neuvoo, kuinka päästä yli häpeästä!

Jos seksi tuntuu likaiselta eikä siitä pysty puhumaan, mikä avuksi? Seksi- ja parisuhdeterapeutti Laura Berman kertoo vinkit sisäisen villikissan vapauttamiseen.

Moni nainen tuntee häpeää seksuaalisuuttaan kohtaan. AVAlla nähtävässä Pariterapiaa-sarjan toisessa jaksossa seksi- ja parisuhdeterapeutti Laura Berman tapaa Shannonin, 37, joka kokee syyllisyyttä siitä, että on harrastanut seksiä ennen naimisiinmenoaan. Mikä avuksi, kun seksi tuntuu tabulta vielä papin aamenen jälkeenkin?

Shannon ja Jeff, 39, ovat olleet naimisissa 14 vuotta ja heillä on kaksi lasta. Pari tapasi opiskeluaikoina kotibileissä.

– Collegessa Shannon oli hauska ja räävitön tyttö. Seksisuhteemme oli silloin todella aktiivinen. Häiden jälkeen seksi väheni. Shannon vain totesi minulle, että "sinähän olet minun nyt", ja se tuntui pahalta. Vaikka olemme naimisissa, seksi on hänestä likaista ja lähetyssaarnaajaa lukuun ottamatta kaikki asennot vain lisäävät hänestä seksin likaisuutta. Kun Shannon saa orgasmin, hän lopettaa, Jeff kertoo.

Vaietut uskomukset vaivaavat

Shannon on kotoisin perheestä, jossa uskonnolla oli suuri merkitys. Tupakointi, alkoholin käyttö, tanssiminen tai esiaviollinen seksi katsottiin synniksi.

– Seksi esiteltiin likaisena ja tunnen edelleen häpeää esiaviollisesta seksistä. En ollut neitsyt, kun menimme naimisiin, Shannon sanoo.

Jeff kertoo Shannonin torjuvan hänet yhdeksän kertaa kymmenestä, kun mies yrittää tehdä aloitetta seksiin. Avioparin pisin aika ilman seksiä on 10 kuukautta.

– Fantasiani on tuntea, että vaimoni haluaa minua. Nyt minusta ei tunnu siltä ollenkaan. Kaipaamani läheisyys on poissa, Jeff jatkaa.

Keskustellessaan Bermanin kanssa selviää, että Shannon on joutunut tekemään opiskeluaikoinaan raskaan päätöksen edellisessä seurustelusuhteessaan. Hän tuli raskaaksi ja päätti tehdä abortin, sillä mies oli juuri menossa armeijaan ja Shannon koki olevansa liian nuori ottamaan vastuuta lapsesta yksin.

Puoli vuotta myöhemmin Shannon tapasi Jeffin. Nainen kertoo nauttineensa alkuun paljon alkoholia tunteakseen olonsa vapautuneemmaksi sängyssä – vaikka hän halusi seksiä, kalvoi samalla pelko siitä, että mies lähtee, ellei seksiä harrasteta. Shannon myöntää ajatelleensa naimisiinmenon jälkeen, että enää ei tarvitse rakastella, kun mies on jo hänen.

– Ne, joille seksistä puhuminen on vaikeaa, on lapsena iskostettu paljon asenteita. Shannonin ja Jeffin ongelmien takana on paljon vaiettuja uskomuksia, jotka ovat jäytäneet ajan mittaan, Berman sanoo.

Ensimmäinen kotitehtävä

Berman antaa molemmille muistikirjan ja kehottaa heitä kirjoittamaan ajatusvirtana kaikki seksistä saamansa käskyt: miten käyttäytyä seksin suhteen, milloin seksi on sopivaa ja minkälainen seksi käy.

Tehtävästä käy ilmi, että parilla on hyvin erilaiset mielikuvat seksistä. Jeffin mukaan seksi on positiivinen asia ja siitä on hyvä puhua – mistä pitää, mistä ei pidä. Mies uskoo seksin kuuluvan terveeseen parisuhteeseen. Vaimon lista on toista maata:

– Seksiä vasta kun on naimisissa, yksi kumppani, seksi on yksityistä ja kuuluu makuuhuoneeseen, kaksi ihmistä, pidä miehesi onnellisena, Shannon luettelee muistamiaan sääntöjä seksiin liittyen.

Bermanin mukaan on vaikeaa olla kosketuksissa omaan seksuaalisuuteensa, jos kasvaa uskoen tämänkaltaisiin sääntöihin.

Toinen kotitehtävä

Seksiasentojen, suuseksin, äänenkäytön rakastelun aikana ja roolileikkien lisäksi itsetyydytys on Shannonille vierasta. Berman käy Shannonin kanssa kuvan avulla naisen sukupuolielimen ulkoiset osat läpi ja ojentaa lopuksi tälle käsipeilin.

– Katso kotona itseäsi peilillä ja tunnista kaikki läpikäymämme osat. Jos rohkeutesi riittää, näytä ne miehellesi ja kerro, mitä ne ovat. Sinun pitää hyväksyä oma kehosi, Berman kannustaa.

Miehelle Berman antaa Päivän asento -kirjan, josta hän kehoittaa Jeffiä valitsemaan kaksi asentoa, joita hän haluaisi kokeilla.

– Keskustelkaa asennoista yhdessä. Katsokaa myös toistenne aiemmin kirjoittamat listat. Se auttaa teitä ymmärtämään toistenne taustoja, Berman sanoo.

Sisäisen villikissan vapautus

Berman uskoo Shannonin kaipaavan hiukan lisäapua seksuaalisuutensa vapauttamisessa, joten hän varaa naiselle ajan yksityiselle tanko- ja sylitanssitunnille. Opettajan rennossa ohjauksessa Shannon harjoittelee viehättäviä liikkeitä tangon ympärillä – ja lopuksi hän saa näyttää oppimansa aviopuolisolleen.

– Minä pystyin siihen! Shannon iloitsee esityksensä jälkeen.

– Koko esitys oli mahtava, olen vieläkin innoissani, Jeff hymyilee.

Kolmas kotitehtävä on harrastaa seksiä ja kokeilla kahta uutta asentoa, jotka mies valitsi Bermanin antamasta kirjasta.

– Shannon, pysy läsnä henkisesti ja fyysisesti, äläkä anna levottomuudelle sijaa. Pyydä ainakin yhtä asiaa ja päästä ainakin yksi ääni. Olen järjestänyt teille hauskat treffit, mutta saatte juoda vain yhden lasin viiniä! Soisin, että voisit antaa sen puolen itsestäsi olla enemmän läsnä, kun et ole humalassa, Berman perustelee.

Lopulta Shannon saa huomata, ettei tarvitse alkoholia voidakseen rentoutua ja nauttia seksistä. Pari kertoo seuraavana päivänä Bermanille treffien ja uuden asennon kokeilun sujuneen hyvin. Shannon malttoi keskittyä vielä orgasminsa jälkeen mieheensä ja pari helli toisiaan kymmenisen minuuttia seksin jälkeen – sen sijaan, että Shannon olisi sännännyt häpeän tunteen ajamana samantien suihkuun.

– Se tuntui helpolta, pitkälti varmaan siksi, että Jeff on tuntunut viime päivinä paljon läheisemmältä. Olen kuin uusi nainen! Avautuminen on poistanut taakkani ja voin olla oma itseni. Seksissä oman aviomiehen kanssa ei ole mitään pahaa, Shannon kertoo.

Myös listojen läpikäyminen auttoi Shannonia, sillä hänestä tuntui hyvältä, että Jeffin mielestä vaimon seksuaalisella historialla ei ole merkitystä. Berman muistuttaa, ettei omassa seksuaalisuudessa ole mitään hävettävää. Itsetyydytys auttaa olemaan yhteydessä kehoon, tuntemaan sen omakseen ja vaikuttamaan seksuaaliseen toimintaan. Berman iloitsee, ettei seksi ole enää Shannonille keino saada haluamansa mies tai pitää hänet omanaan.

– Nyt harrastat seksiä intiimiyden ja itsesi takia. Sisäinen villikissasi hohtaa läpi, pidä siitä kiinni! Berman kannustaa.

Lue myös:


AVA

Kuvat: OWN/AVA, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja