Tunnettu taloustieteilijä varoittaa: Jännitteet rokotettujen ja rokotevastaisten välillä voivat näkyä Euroopan taloudessa – EU-komissaari ärähti rokotevastaisille

4:32
Rokotevastainen liikehdintä hidastaa rokotekattavuuden saavuttamista – katso video!

Taloustieteilijä pelkää, että rokotettujen ja rokotevastaisten välisillä jännitteillä voi olla erittäin ikävä vaikutus Euroopan talouskasvuun. 

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti, Peterson Instituten kansainvälisen talouspolitiikan tutkija Olivier Blanchard arvioi, että Euroopassa viime viikkoina kasvaneilla koronarokotuksen saaneiden ja rokotusta vastustavien välisillä jännitteillä voi olla vaikutuksia Euroopan talouteen.

Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa käyttöön otettu tai otettava niin sanottu vihreä passi on saanut aikaan väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia, joissa vastustetaan niin rokotuksia kuin itse passiakin.

– Kasvavilla jännitteillä rokotettujen ja rokottamattomien välillä on varmasti poliittisia ja hyvin mahdollisesti myös talousvaikutuksia, hän kirjoittaa Twitterissä.

Toinen tunnettu taloustieteilijä, ranskalainen Jean Pisani-Ferry puolestaan katsoo, että rokotusten etenemisen ansiosta deltavariantin negatiivinen vaikutus hänen kotimaassaan on jäämässä pelättyä pienemmäksi.

Samalla Pisani-Ferry varoittaa Blanchardin tavoin laajemmista vaikutuksista.

– Pitkällä tähtäimellä ne voivat olla hyvin vakavia, hän sanoo.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Talouskasvu on haurasta ja epävarmaa

Euroalueen talous lähti alkuvuonna kasvuun, joka on kuitenkin varsin haurasta ja epävarmaa. Ekonomistit ovat toistuvasti varoittaneet uuden korona-aallon vaikutuksista.

Blanchard ja Pisani-Ferry arvioivat maaliskuussa yhteisessä katsauksessaan, että Euroopan talouteen vaikuttavat eniten koronan uusien aaltojen aiheuttamat matkustusrajoitukset ja maiden sisäisten koronatoimien asettaminen ja purkaminen epidemiatilanteen mukaan.

Rokotevastaisuus on kasvussa

Koronarokotukset ovat pienentäneet rajoitusten riskiä. Italian pääministeri Mario Draghi sanoi torstaina suoraan, että niin sanotun rokotuspassin ainoa vaihtoehto on maan sulkeminen uuteen lockdowniin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ajaa samaa linjaa.

Molemmissa maissa rokotusvastaisuus on kuitenkin nousussa ja myös rokotuspassia vastustetaan paikoin varsin kiivaasti. Euroopan talouskomissaari Paolo Gentiloni varoitti mielenosoittajia sunnuntaina.

– Eurooppa haluaa palata elämään vapaudessa ja kasvamaan kestävästi. Äänekkäällä vähemmistöllä, joka ratsastaa rokotusvastaisuudella ja protestoi tiedettä vastaan, ei ole tulevaisuutta, hän tviittasi.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja