Tulli muutti ohjeistustaan – suomalaisten siiderien ja lonkeroiden ystävät voivat huokaista helpotuksesta

6:51
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin aikaisemmin tässä kuussa siitä, lisääntyykö suomalaisten viinaralli Viroon.

Tulli on täsmentänyt viime viikolla antamaansa ohjeistusta, jonka myötä maustetut käymispohjaiset juomat, kuten siideri, sima sekä long drink -juomat olisi siirretty korkeamman veroasteen tulliluokkaan.

Uutisoimme viime viikolla, kuinka Panimoliitto raivostui Tullin ohjeistuksesta, joka olisi nostanut muun muassa maustettujen siiderien ja lonkeroiden verotusta. 

Esimerkiksi marjoilla tai hedelmiltä maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, ja ne olivat vaarassa joutua luokkaan 2208 väkevien juomien kanssa.

Panimoliiton mukaan siirto olisi voinut nostaa hintaa alkoholipitoisuudesta riippuen jopa 40 prosenttia, mikä olisi uhannut käymispohjaisten juomien valmistusta ja myyntiä. 

Tulli ilmoitti kuitenkin tänään täsmennyksestä, jonka perusteella siirto perutaan osittain.

Tulli ei alunperin aikonut julkistaa ohjeistusta ennen voimaantuloa

Hedelmästä, kasvista tai muusta luonnontuotteesta käymisteitse valmistetut juomat kuuluvat edelleen nimikkeeseen 2206, jos niiden alkoholipohjaa, eli esimerkiksi rypäleviiniä, ei ole ultrasuodatettu eikä tuotteeseen ole lisätty etyylialkoholia.

Osittain fermentoidut, lisättyä etyylialkoholia sisältävät tuotteet luokitellaan edelleen tapauksittain, Tulli kertoo tiedoteessaan.

Tulli ei kuitenkaan peru luokittelun siirtoa niiden tuotteiden kohdalla, jotka on valmistettu sokerista tai sokerijuurikasuutteesta käymisen avulla. Ne luokitellaan jatkossa luokkaan 2208, eli niitä verotetaan samalla tavalla kuin väkeviä alkoholijuomia sekä liköörejä. 

Ohjeistus tulee käytäntöön keskiviikkona 26. kesäkuuta 2019. Alunperin Tulli ilmoitti, ettei aio julkaista ohjeistusta ennen voimaantuloa, mutta lukuisien yhteydenottojen jälkeen se julkisti sen jo viime viikolla 18. kesäkuuta. 

Tulli ilmoitti täsmennyksestään tänään. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja