Tukholmasta löytyi Hendrixin konserttitaltiointi

Ruotsalainen televisiokanava SVT löysi arkistojensa kätköistä alkuperäisen taltioinnin Jimi Hendrixin vuonna 1969 pitämästä konsertista Tukholmassa. Mustavalkoinen filmi kestää hieman alle tunnin. Se on kuvattu Tukholman konserttitalossa 9. tammikuuta 1969 Nummer 9 -nimisen popmusiikkiohjelman yhteydessä. Osa filmistä näytettiin televisiossa muutaman viikon kuluttua kuvauksesta.

Hendrix esiintyy filmillä basisti Noel Reddingin ja rumpali Mitch Mitchellin kanssa. Hän omistaa konserttinsa niille yhdysvaltalaisille sotilaille, jotka kieltäytyvät taistelemasta Vietnamissa. Hendrix esittää filmillä muun muassa kappaleet Spanish Castle Magic ja All Along the Watchtower.

Hendrix oli jo filmin kuvausaikana tähti, mutta ei siinä mittakaavassa kuin nykyään. SVT:n teknikot olivat aikeissa tyhjentää nauhan myöhempää käyttöä varten. Eräs työntekijä halusi kuitenkin vielä katsoa tallenteen, mutta hän unohti sen hyllyyn, jonne teknikot keräsivät taukojen aikana katsomiaan elokuvia ja piirrettyjä. Tallenne löytyi vasta tänä vuonna, kun SVT alkoi siivota arkistojaan.

Yhä hyvässä kunnossa oleva filmi on nyt digitalisoitu ja luovutettu ohjelman tuottajille, jotka päättävät, miten sitä tullaan käyttämään.

Lue myös:

    Uusimmat