Tuhansien mökkiläisten pitäisi suunnitella jätevesiremonttia viimeistään nyt – "Monet sanovat, että en tee"

Tuhansien haja-asutusalueilla mökkeilevien ja asuvien suomalaisten pitäisi reagoida tiukentuviin jätevesisäännöksiin viimeistään nyt, mutta moni ei ole aloittanut asian hoitamista lainkaan.

Pohjavesialueilla ja alle 100 metriä rannasta sijaitsevien rakennusten jätevesijärjestelmä pitää uudistaa lokakuun loppuun mennessä, jos järjestelmä ei täytä nykysääntöjä.

Yksin Kuopiossa on noin 3 000 kiinteistöä, joiden jätevesijärjestelmä ei ole vielä ajan tasalla, kertoo Kuopion ympäristöjohtaja Tanja Leppänen STT:lle. Leppäsen arvion mukaan osa asukkaista ei edes aio ryhtyä uudistustöihin.

– Tässä vesihuoltopuolessa on opittu, että hyvin monet ovat mielellään hiljaa eivätkä tee mitään. Ja jos yhteyttä ottaa, niin sanovat, että en tee, Leppänen sanoo.

"Kiire tulee"

Toisen suositun mökkikunnan Puumalan tekninen johtaja Kimmo Hagman puolestaan arvioi, että Puumalassa on yhä satoja mökkitontteja, joilla vaadittavat uudistukset ovat tekemättä.

– Kyllä siinä kiire tulee, Hagman toteaa.

Urakoitsijoista ja suunnittelijoista voikin tulla pulaa, jos moni jättää muutostyöt viimeiseen kesään, Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen kertoo.

– En syytä ketään – sääntely on ollut poukkoilevaa. Ihmisille on varmaan tullut olo, että tämä vielä muuttuu, että ei tässä vielä kannata, Riipinen toteaa.

Uudistusta on puuhattu vuosikausia ja siihen on tullut lievennyksiä matkan varrella. Viimeistään nyt kuitenkin pitäisi puhua suunnittelijan ja urakoitsijan kanssa, jotta varmistaa työntekijöiden saatavuuden ennen lokakuuta, Riipinen ja Hagman muistuttavat.

Kesämökkien myynnissä ei näy

Kiinteistömaailma Mikkelin toimitusjohtaja Pertti Orava arvioi, että noin puolella myytävistä kiinteistöistä vaatimukset eivät täyty.

– Toisaalta asetusta on väännetty niin monta vuotta, että ihmiset eivät välttämättä ole aidostikaan olleet perillä, mitä vaaditaan, Orava sanoo.

Konkreettisesti myyntilukuihin muutokset eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet.

– Ostajat ovat nyt valveutuneita ja kyselevät asiasta enemmän. 

Myös arviointipäällikkö Jarmo Berg kiinteistövälitysyritys SKV:sta kertoo, että tuleva jätevesiasetus ei ole vaikuttanut kiinteistöjen tai kesämökkien myyntiin.

– Muutos ei ole vaikuttanut myyntiin ainakaan Keski-Suomessa, jossa itse toimin. Tämä johtuu siitä, että merkittävä osa toteutuneista kaupoista on tehty mökeistä, joita asetus ei koske.

Myös Berg arvioi, että jätevesijärjestelmän uudistaminen on jäänyt monilla omistajilla viime tinkaan.

– Välittäjän pitää olla tarkkana katsoessaan, onko uudistukset tehty ja että ostaja tietää, mikä on tilanne.

Mitä käy, jos jättää tekemättä?

Mitä sitten tehdään niiden kiinteistönomistajien kanssa, jotka eivät ole 1. marraskuuta tehneet vaadittuja muutoksia?

– Se on lainvastainen tila tietenkin, mutta ympäristövalvontaa tehdään riskiperusteisesti. Ei ole missään kunnassa valvontaresursseja, että lähdettäisiin käymään järjestelmällisesti kaikki kiinteistöt läpi, Riipinen sanoo.

Kuopiossa aiotaankin luottaa etupäässä naapurien valvoviin silmiin.

– Ei ole todellakaan mahdollista tuhansiin kiinteistöihin maastoutua, Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan siirtymäaikaa voidaan myöntää vielä ensi vuoden kesään, jos muutostyöt jäävät esimerkiksi kiinni urakoitsijoiden saatavuudesta.

Apua jätevesiuudistuksen tarpeen arviointiin ja uudistuksen toteuttamiseen saa oman kunnan rakennusvalvonnasta tai ympäristönsuojelusta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja