Mainos

Trump: Tuon työpaikat takaisin Kiinasta – Trump-tuotteiden valmistus kuitenkin Kiinassa ja Afrikassa

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on luvannut tuoda Kiinaan karanneet työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin. Miljardööri saattaa kuitenkin olla myöhässä – hän ei välttämättä voi palauttaa edes sukunimellään kulkevien tuotteiden valmistusta Yhdysvaltoihin.

Trumpin mukaan työpaikkoja saataisiin takaisin, jos muun muassa kiinalaisille tuontitavaroille määrättäisiin suuremmat tullimaksut.

Samaan aikaan kun Trump on esittänyt syytöksiä Kiinaa kohtaan, on hän luottanut kiinalaisten yritysten valmistavan hänen brändinsä tuotteita: Kiinalainen jalkinevalmistaja Huajian Group valmistaa Donald Trumpin tyttären Ivanka Trumpin mallistoon kenkiä. Nyt yritys aikoo siirtää tuotantonsa halpatyövoiman perässä Afrikkaan.

Huajian Groupin toimitusjohtaja Zhang Huarong ei usko Trumpin haaveiden työpaikkojen palauttamisesta toteutuvan.

– Osa tuottajista ei selviä enää edes Kiinassa, hän toteaa.

Yrityksen tiedottajan Liu Shiyuanin mukaan Huajian Group on tuottanut vuosien saatossa noin 100 000 paria Ivanka Trumpin kenkiä. Viimeksi elokuussa yritys toimitti Ivanka Trumpille 20000 kengän tilauksen - vain muutama viikko sen jälkeen, kun Trump oli nimitetty republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Trump vannoi nimityspuheessaan, että tuo työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin.

Trumpin presidentinvaalikampanjaa vastustavan Our Principles -järjestön mukaan Yhdysvaltojen tuontitilastoista selviää, että Huajian Groupin kengät ovat vain pintaraapaisu Trump-brändin Aasiassa tuotetuista tavaroista. Järjestön mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana Kiinasta ja Hongkongista on tuotu Yhdysvaltoihin yli 1200 Trump-brändin tuotetta.

Kiinalaiset työntekijät vaativat lisää palkkaa 

Trump voi kuitenkin olla väärässä kohdistaessaan katseensa Kiinaan, sillä Zhang Huarongin lailla monet muut kiinalaiset tuottajat laajentavat tuotantoaan Afrikkaan ja Kaakkois-Aasiaan. 

Zhang avasi ensimmäisen tehtaansa Etiopiaan vuonna 2012. Nyt hän rakentaa maahan miljardin dollarin tuotantotiloja. Zhangin mukaan Huajian Group pystyy palkkamaan viisi etiopialaista yhden kiinalaisen työntekijän hinnalla.

Zhangin Kiinan-tehtaalla Dongguan kaupungissa työskentelee noin 15 000 ihmistä. Yksi heistä on Cao Jian, joka kertoo tienaavansa 3200 yuania eli noin 428 euroa kuukaudessa. Cao Jian kertoo olevansa tyytyväinen palkkaansa. Summa vastaa alueen keskipalkkaa.

Maailman toiseksi suurimmassa taloudessa monet kuitenkin vaativat enemmän kuin Cao Jian. Tehtaiden omistajat ovat huomanneet olevansa puristuksissa suurempaa palkkaa vaativien työntekijöiden ja hiipuvan talouskasvun välissä. Monet kahden tulen välissä olevat tuottajat ovatkin kääntyneet Afrikan ja Kaakkois-Aasian halvemman työvoiman puoleen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.