Trump kovistelee jälleen Kiinaa: 10 000 miljardin dollarin lasku koronan levittämisestä, muiden maiden tulisi mitätöidä velkansa Kiinalle

3:17
Katso videolta: Trump astui lavalle kuukausien tauon jälkeen.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on pitkän tauon jälkeen palannut parrasvaloihin. Hän esiintyi eilen Pohjois-Carolinassa järjestetyssä republikaanien puoluekokouksessa ja ryöpytti kovin sanoin kritiikkiä Kiinalle.

Trumpin kutsui lavalle Pohjois-Carolinan republikaanien puoluejohtaja Michael Whatley, viitaten häneen "meidän presidenttinämme".

Trump itse luonnehti marraskuista häviötään presidentinvaaleissa "vuosisadan rikokseksi".

Terveysviraston immunologi on Trumpin mukaan väärässä

Puheessaan Trump nosti monien muiden puheenvuorojen tapaan tähtäimeensä immunologi Anthony Faucin, joka toimii Yhdysvaltain terveysviraston alaisen kansallisen allergia- ja infektiotautien instituutin pääjohtajana. Fauci on ollut koronapandemian läpi maan keskeinen kommentaattori tilanteelle.

– Hän on ollut väärässä melkein kaikesta, ja hän oli väärässä Wuhanista ja laboratoriosta, Trump julisti viitaten spekulaatioihin siitä, että virus olisikin levinnyt kiinalaisesta laboratoriosta.

Viruksen alkuperät ovat edelleen Yhdysvaltain viranomaisten tutkinnassa, eikä tutkinnasta ole varmistunutta tietoa.

Trump nosti esiin myös Faucin lukuisat televisioesiintymiset: "Hän ei ole loistava lääkäri vaan loistava promoottori."

Kiinalle miljardien lasku ja velat mitätöitävä

Fauciin kohdistuneiden hyökkäysten lisäksi Trump vaati Kiinalta 10 000 miljardin dollarin korvauksia pandemian levittämisestä. 

Hän myös esitti, että maailman valtioiden tulisi mitätöidä kaikki velkansa Kiinalle.

Nykyistä hallintoa presidentti Joe Bidenin alla Trump luonnehti Yhdysvaltain "historian radikaaleimmin vasemmistolaiseksi hallinnoksi".

Hänen arvionsa mukaan tästä ei myöskään hyvää seuraa: "Kokoontuessamme täällä tänä iltana, meidän maamme tuhoutuu silmiemme edessä."

Trump lupasi tukea republikaaniehdokkaita vuoden 2022 kongressivaaleissa ja sanoi kannattavansa Ted Buddia Pohjois-Carolinan vapautuvalle senaattipaikalle.

– Amerikan henkiinjääminen riippuu kyvystämme saada republikaaneja valituksi jokaiselle tasolle, alkaen ensi vuoden välivaaleista, hän linjasi.

Puheensa aikana Trump myös sanoi odottavansa innolla vuotta 2024, joka paikoittain on tulkittu tavaksi pitää esillä mahdollisuus uudesta presidenttikaudesta.

Reutersin mukaan Trumpin neuvonantajat ovat vahvistaneet, että hän on keskustellut heidän kanssaan uuden presidenttivaalikampanjan mahdollisuudesta.

Näin siitäkin huolimatta, että Trumpiin ja hänen bisnesimperiumiinsa kohdistuu tällä hetkellä New Yorkin oikeuskanslerin käynnistämä laaja-alainen tutkinta. Oikeuskansleri Letitia Jamesin mukaan Trumpin liiketoimien yksiköt ovat jo pitkään olleet tutkinnan kohteina mahdollisten rikollisten väärinkäytösten takia.

– Tämä on ollut viisivuotinen noitavaino, huijaus huijauksen jälkeen. He eivät lopeta ikinä ennen marraskuuta 2024, Trump kuittasi tutkinnan lauantain puheessaan, viitaten seuraaviin presidentinvaaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja