Mainos

Trump allekirjoitti lain, jolla USA asettuu tukemaan Hongkongin demokratiamielenosoittajia

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on allekirjoittanut lain, jonka tarkoituksena on antaa tuki Hongkongin demokratiaa ajaville mielenosoittajille.

Trump on vaikuttanut vastahakoiselta lain suhteen. Washington Postin mukaan presidentti on aiemmin todennut, että saattaa käyttää veto-oikeuttaan lain torppaamiseen.

Yhdysvaltojen kongressi asettui aiemmin tukemaan lakia poikkeuksellisesti lähes yksimielisesti.

Lain mukaan Yhdysvaltojen tulee arvioida vuosittain Hongkongin suotuisa erityisasema kaupankäynnissä Yhdysvaltojen kanssa ja mahdollisesti perua se, jos Hongkongin alueen vapauksia loukataan.

Washington Postin mukaan laki myös mahdollistaa sanktiot Kiinan ja Hongkongin viranomaisia vastaan, jos nämä syyllistyvät ihmisoikeusrikkomuksiin.

Presidentti tasapainoilee lausunnoissaan

Lain ennakoidaan suututtavan Kiinan, jonka kanssa Yhdysvallat vääntää parhaillaan kauppasopimuksen yksityiskohdista.

Viikko sitten Kiinan ulkoministeri Wang Yi tuomitsi lakiesityksen ja kutsui sitä "puhtaaksi puuttumiseksi Kiinan sisäisiin asioihin".

Tiistaina Kiinan ulkoministeriö kertoi kutsuneensa Yhdysvaltain Kiinan-suurlähettilään kuultavaksi ja varoittaneensa, että Yhdysvallat joutuisi "kantamaan kaikki seuraukset", jos lakiesitys hyväksyttäisiin.

Tuoreessa lausunnossaan Trump yrittikin liennytellä Kiinaa ja puhui muun muassa kunnioituksesta presidentti Xi Jinpingiä kohtaan.

Hän sanoi toivovansa, että "Kiinan ja Hongkongin johtajat ja edustajat pystyvät sopuisasti ratkaisemaan erimielisyytensä".

Aiemmin Trump yritti tasapainotella ohuella lankulla kommentoidessaan Hongkongin demokratialiikkeelle vahvan voiton antaneiden aluevaalien tuloksia.

Hän totesi ensin olevansa mielenosoittajien tukena, mutta alkoikin nopeasti peruutella kantaansa korostamalla läheisiä suhteitaan Xihin ja kehumalla hyvin sujuvia kauppaneuvotteluita.

– Neuvottelut sujuvat oikein hyvin, mutta samalla haluamme nähdä kaiken menevän hyvin Hongkongissa. Uskon, että niin käy. Uskon, että presidentti Xi onnistuu siinä. Tunnen hänet ja tiedän, että hän haluaa niin tapahtuvan, Trump totesi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja