Tour de Skin asema arveluttaa Jari Isometsää – ”Jäänyt pahasti jalkoihin”

Vuoden vaihteessa kisattavasta Tour de Skistä on jättäytynyt pois jo useampi huippuhiihtäjä. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsää perinteikkään kiertueen asema arveluttaa.

Tour de Skin osallistujalista on kokenut rajuja menetyksiä varsinkin naisten puolella. Maailmancupin viiden parhaan joukkoon kuuluvat Ebba Andersson, Charlotte Kalla ja Therese Johaug jättävät jokainen Tour de Skin tänä vuonna väliin. Isometsän mukaan huippuhiihtäjien poissaolot eivät lupaile hyvää.

– Se on ehdottomasti huono asia, koska Tour de Ski on aikoinaan luotu maastohiihdon suurimmaksi näyteikkunaksi Keski-Eurooppaan. Nyt tämä tuote ei vedä.

Suurimmaksi syyksi kieltäytymisille Isometsä näkee helmikuussa käynnistyvät MM-kisat, johon moni hiihtäjä haluaa asettaa kauden kuntohuippunsa. Jos arvokisoja ei olisi, tilanne näyttäisi varmasti erilaiselta. Isometsällä on oma ratkaisunsa, jolla Tour de Ski vetäisi huippuhiihtäjiä kilpailemaan myös arvokisakaudella.

– En ole löytänyt mitään muuta ratkaisua kuin sen, että se siirrettäisiin joulukuun puoleen väliin niin, että se loppuisi jouluksi. Silloin jäisi aikaa arvokisoihin, ja siinä tulisi maailmancupissakin pieni paussi Tour de Skin jälkeen, Isometsä sanoo.

– Palautusaika jäisi pidemmäksi arvokisoihin, eikä se olisi Keski-Euroopan mäkiviikon kanssa yhtä aikaa millään muotoa. Siten maastohiihto voisi saada enemmän katsojia, sillä nyt mäkiviikko saa siellä suurimman huomion.

Kaikesta huolimatta Isometsä näkee Tour de Skin järjestäjillä olevan edessään todellinen mietinnän hetki, mikäli perinteikästä kiertueen asemaa talviurheilukentällä halutaan parantaa.

– Kun tuotteelle meinaa käydä huonosti, täytyy miettiä, miten sitä muutetaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että siellä pitää keskustella kisajärjestäjien kanssa. Kuka näitä järjestää? Mikä käy kenellekin? Missä on alppihiihtokisoja ja ampumahiihtokisoja? Tämä on kokonainen paketti, mutta tämän paketin rakentelussa Tour de Ski on jäänyt pahasti jalkoihin, Isometsä summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat