Jari Isometsä summaa maastohiihdon alkukauden yhteen: "Krista on tällä hetkellä niin suuri ja yksinäinen"

Maastohiihdon maailmancup etenee hyvässä vauhdissa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä summasi alkukauden yhteen. 

Totutut ykköstykit Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen ovat olleet parhaat suomalaiset sesongin alussa. Pärmäkoski saavutti sunnuntaina maailmancup-kauden ensimmäisen sinivalkoisen palkintokorokepaikan oltuaan Sveitsin Davosissa 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa kolmas. Niskanen puolestaan nappasi uransa parhaan vapaan hiihtotavan normaalimatkan sijoituksen sivakoituaan miesten 15 kilometrillä 13:nneksi.

– Ollaan vähän huonompia, kuin, mitä ennen kauden alkua ajateltiin. Jos ajatellaan parhaita hiihtäjiämme Kristaa ja Iivoa, he menestyvät, mutta hekään eivät ole olleet niin hyviä, kuin Krista oli esimerkiksi viime vuonna. Ero on kuitenkin sen verran hiuksenhieno, että siitä ei tarvitse olla millään tavalla huolissaan, Isometsä toteaa.

Joukkuetasolla suomalaismenestys on ollut vaisua. 

– Olisin olettanut, että muu porukka olisi lähempänä, varsinkin naisissa. Kaksi maajoukkueen vakiokasvoa, viestijoukkueen kantaviin voimiin kuuluvat Kerttu Niskanen ja Laura Mononen ovat ihan ulalla. Se jättää hirvittävän ison välin siihen, Isometsä sanoo.

– Jos Niskanen ja Mononen olisivat normaali-iskussa, he hiihtäisivät sijoja noin kymmenen paikkeille. Kun meillä on lisäksi Riitta-Liisa Roponen, Susanna Saapunki ja Eveliina Piippo, sanoisimme silloin, että tilanne on ihan ok. Mutta tällä hetkellä Krista on niin suuri ja yksinäinen, että hän jokaisessa kilpailussa minuutin-puolitoista edellä seuraavaa suomalaista. Se ero on liian suuri, Isometsä jatkaa.

Isometsä löytää kuitenkin positiivisia puolia nuorten hiihtäjien kehityksestä. 

– Positiivisia merkkejä on sillä tavalla, että Susanna Saapunki ja Eveliina Piippo ovat pystyneet kehittymään. On valoakin näkyvissä. Ei voi olettaa, että Piippo alkaisi yhtäkkiä hiihtämään vakiona kympin sakkiin. Pitää aina muistaa, että askel kerrallaan, Isometsä kertoo.

Tour de Ski vahvin Ristomatti Hakolalle

Miehistä Isometsä ostaa Niskasen lisäksi mallikkaasti aloittaneen Joni Mäen. 

– Mäki on toinen positiivinen merkki Iivon ohella. Ristomatti Hakolallaoli hyvät näkymät, mutta hän ei ole Rovaniemen hyvän viikonlopun ja Rukan ihan ok:n viikonlopun jälkeen oikein pystynyt kummoiseen. Pieni notkahdus on tullut, mutta nyt on hyvää aikaa kääntää se notkahdus toiseen suuntaan, Isometsä sanoo.

– Tästä muusta porukasta ei voi sanoa oikein mitään. Tietysti joku Perttu Hyvärinen hiihtää ihan ok, ei siinä mitään. Mutta jos se ok on noin sijalla 20, niin eihän urheilija voi olla siihen tyytyväinen, Isometsä jatkaa.

Isometsä uskoo, että Matti Heikkistä ei tulla näkemään Tour de Skillä. Isometsä povaa, että Hakola tulee olemaan miesten vahvin kortti vuodenvaihteessa kisattavassa Tour de Skissä, jonka ohjelma on sprintti- ja vapaapainoitteinen.

– Hän on vähän liian kaukana tällä hetkellä. Tässä on nyt sellainen melkein kuukauden pätkä, että pojat saavat ihan rauhassa rakentaa tätä hommaa. Josko se kuukausi kääntäisi asiaa vähän parempaan suuntaan, Isometsä toteaa.

– Miehissä ei ole hirveästi lähtijöitä Tour de Skille. Lari ei varmaan lähde. En usko, että Perttu lähtee, ja jos lähtee, niin tuskin ainakaan perille saakka hiihtää. Ristomatti on kaiketi vahvin korttimme, Isometsä summaa.

Lue myös:

    Uusimmat