Tomaattien kasvatuksen kulta-aika on nyt – muista kasvatuksessa nämä asiat!

Tomaatit ovat suomalaisten suosimia, monipuolisesti ruuanlaitossa hyödynnettäviä vihanneksia. Tomaatteja voi kasvattaa sisällä asunnossa, parvekkeella, kasvihuoneessa tai avomaalla. Tomaatin siemenet pitäisi kylvää maalis–huhtikuussa, joten nyt on juuri oikea aika ryhtyä toimeen!

Valitse tomaattilajeista itsellesi sopivin. Kasvata pihvitomaatteja, kirsikkatomaatteja, tai vaikkapa amppelitomaatteja.

Taimien kasvatus

Tomaattien taimikasvatukseen pitäisi varata aikaa noin 4–8 viikkoa. Taimikasvatus on tarpeellista, jotta tomaatti ehtii tehdä satoa.

Kylvä maalis–huhtikuussa siemenet pieniin ruukkuihin tai laatikkoon. Kun lämpötila on noin +25 °C tomaatin siemenet itävät nopeasti. Sopivan lämpöinen paikka idätykseen on esimerkiksi kylpyhuone, jossa on lattialämpö.

Kun siemenet ovat itäneet, siirrä taimet vähän viileämpään tilaan (noin +20 °C). Taimet tarvitsevat paljon valoa. Liian vähässä valossa ja liian lämpimässä taimet venyvät helposti pituutta.

Kun taimiin on ilmaantunut muutamia kasvulehtiä, siirrä ne omiin ruukkuihinsa. Jos taimen varsi on kovin pitkä, istuta taimi syvemmälle siten, että osa vartta jää mullan alle.

Tomaatin istuttaminen

Jos haluat istuttaa tomaatit ulos, tee se vasta kesäkuun alussa kun hallanvaara on ohi. Kasvihuoneeseen tomaatit voi yleensä viedä Etelä-Suomessa toukokuun loppupuolella.

Voit karaista taimia ennen ulosistutusta ulkoiluttamalla niitä viikon ajan muutama tunti päivässä suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa.

Kun taimeen on kehittynyt ensimmäinen kukkaterttu, istuta taimi kasvupaikkaansa. Tomaatin kasvualustaksi sopii ravinteikas, kalkittu puutarhamulta. Tomaatin sopiva taimiväli on noin 50 cm.

Tomaattien hoito – poista varkaat!

Pidä tomaattien multa tasaisen kosteana. Huolehdi tomaattien kastelusta aurinkoisella säällä päivittäin etenkin, jos kasvatat tomaatteja ruukussa.

Tomaatteja kannattaa lannoittaa laimealla lannoiteliuoksella. Kasvu on liian rehevää, jos tomaatin latva sykeröityy, ja lehdet rullautuvat ja ovat väriltään tummanvihreitä.

Vähennä tässä tapauksessa lannoittamista ja nosta yölämpötilaa. Voit tehdä tämän kietaisemalla tomaatin yön ajaksi kasvuharsoon tai sulkemalla kasvihuoneen luukut yöksi.

Ohut latva ja vaaleat lehdet kertovat sen sijaan liian heikosta kasvusta. Anna lisälannoitusta ja laske yölämpötilaa.

Runkotomaatit pitää tukea naruilla kasvihuoneen tai parvekkeen rakenteisiin. Pensastomaattien tueksi riittää tukeva keppi.

Tomaatin hedelmän kehittyminen vaatii pölytyksen. Varmista tämä pölytys etenkin kasvihuoneessa tärisyttämällä täysin auki olevia kukkia.

Poista lehdet alimpaan terttuun asti kun tomaatin raakileita alkaa ilmestyä. Näin kehittyvät hedelmät saavat valoa ja värittyvät hyvin. Poista runkotomaateista lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat viikoittain. Pensastomaateista ei poisteta varkaita.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat