Tomaattia

Tomaatti on nykytiedon mukaan lähtöisin Perusta ja Chilestä, Etelä-Amerikan Andien ja Tyynen valtameren väliseltä kapealta alueelta, joka pohjoisessa ulottuu Kolumbiaan ja etelässä Chilen 30. leveysasteen paikkeille. Espanjaan ja muualle Eurooppaan tomaatti tuli Kolumbuksen toisen löytöretken tuliaisina vuonna 1498. Tomaatti kotiutui Suomeen Etelä-Euroopasta vasta 1900-luvun alkupuolella. Tuolloin tomaattia pidettiin Euroopassa yleisesti lääkekasvina, jonka uskottiin vauhdittavan rakkauselämää.

Makuvivahteet monipuolistuneet

Ruuanlaitossa tomaatti on monipuolinen raaka-aine, jolla voi myös korostaa muiden ruoka-aineiden makua. Tomaateista on pystytty eristämään satoja erilaisia aromaattisia yhdisteitä, joiden määrä vaihtelee tomaattityypeittäin ja -lajikkeittain. Makua antavat lisäksi tomaatin erilaiset sokerit, happoyhdisteet ja kivennäisaineet. Myös kypsyys vaikuttaa makuun. Kypsinä poimitut tomaatit sisältävät enemmän sokereita kuin raakana poimitut, joissa puolestaan on enemmän hapokkuutta.

Aivan viime vuosina tomaattien tarjonta on monipuolistunut myös maun osalta. Vaihtoehtoja on sekä voimakkaan että miedon tomaatin ystäville. Miedoimpia ovat keltaiset lajikkeet sekä paljon kuiva-ainetta sisältävät pihvitomaatit. Aromit puolestaan ovat voimakkaimmillaan pienissä kirsikka- ja luumutomaateissa. Tomaatin kanssa sopivat hyvin muun muassa erilaiset lihat, juustot, valkosipuli, yrttimausteet ja kasviksista muun muassa sipuli, peruna ja kesäkurpitsa.

Säilytä oikein

Tomaatit ovat maukkaimmillaan kypsän punaisina ja hiukan pehmenneinä. Useimmiten tomaattien kannattaa antaa kypsyä keittiön pöydällä muutaman päivän, jolloin niiden väri syvenee ja maku muuttuu makeammaksi. Tomaatit tulisi aina säilyttää yli 13 asteen lämmössä. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Tomaatteja kannattaa ostaa useamman päivän varalle, koska ne säilyvät huonelämmössä noin viikon. Viileäkaapissa 13 asteessa tomaatit säilyvät pari viikkoa. Kun tomaatteja kypsytetään tai säilytetään useita päiviä, ne kannattaa myös laittaa esimerkiksi paperipussiin, joka vähentää haihduntaa.

Tomaatin lykopeeni ehkäisee infarkteja

Ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Kuopion yliopistossa kesäkuussa 2001 julkistetusta tutkimuksesta ilmenee, että tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tulos perustuu tomaatin sisältämään karotenoidiin lykopeeniin. Tutkimuksen mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski oli kolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalat verrattuna miehiin, joiden veressä oli enemmän lykopeenia. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää.

Lykopeeni on ravinnosta, lähinnä tomaateista ja tomaattivalmisteista saatava yhdiste. Suomalaisten tärkeimpiä lykopeenin lähteitä ovat paitsi tuoreet tomaatit, myös tomaattipohjaiset kastikkeet ja ketsuppi. Suomalaisten lykopeenin saanti on edelleen alhaista verrattuna esimerkiksi eteläeurooppalaisiin, joilla veren lykopeenitasot ovat kolme-neljä kertaa suuremmat kuin meillä. Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta ja säilyy siis ruuanvalmistuksessa. Kypsennettyistä tomaattituotteista lykopeeni imeytyy paremmin kuin tuoreista tomaateista, joten tomaatteja kannattaa käyttää ruuanlaitossa entistä enemmän.

Vuoden vihanneksen valitsivat Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry yhteistyössä muiden alan järjestöjen kanssa.

AURINKOISET UUNITOMAATIT

Annos n. 115 kcal (490 kJ)

4 isoa tomaattia tai pihvitomaattia
100 g herkkusieniä
1 dl kalkkuna- tai kinkkusuikaleita
suolaa
mustapippuria
4 kananmunaa
juustoraastetta
ruohosipulia

Leikkaa tomaateista yläosa pois. Koverra tomaattien sisus lusikalla. Valuta tomaatit alassuin käännettyinä. Paista sieniä ja kalkkuna- / kinkkusuikaleita pannulla niin kauan, että sienistä haihtuu neste. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Täytä tomaatit sieni-lihaseoksella. Riko pieni kananmuna jokaiseen tomaattiin. Ripottele juustoraaste ja hienonnettu ruohosipuli päälle. Laita tomaatin yläosa takaisin paikoilleen. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Sopii niin runsaalle aamiaiselle kuin iltapalaksikin

TOMAATTI-PINAATTIPIIRAKKA

Annos n. 280 kcal (1160 kJ)

Pohja:
75 g margariinia
1 dl muhennettua perunaa
3 dl hiivaleipäjauhoja
3 rkl vettä

Täyte:
500 g tuoretta pinaattia tai 300 g pakastettua
1 rkl öljyä
purjoa
4 tomaattia
1 dl maitoa
1 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua rakuunaa
mustapippuria
4 dl juustoraastetta

Nypi margariini, keitetty ja muhennettu peruna sekä jauhot keskenään. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina halkaisijaltaan n.30 cm:n kokoiseen piirakkavuokaan, myös reunoille. Paista 200 C:ssa noin 10 minuuttia. Jos käytät täytteessä tuoretta pinaattia, keitä se suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Valuta hyvin.

Paista hienonnettu purjo nopeasti pannulla vähässä öljyssä. Lisää pinaatti purjon joukkoon ja haihduta neste. Laita esipaistetun pohjan päälle vähän juustoraastetta, sitten pinaatti-purjoseos ja päälle tomaattiviipaleet. Sekoita maito, kermaviili, munat ja mausteet keskenään ja kaada paistoksen päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 200 C:ssa noin 25 minuuttia.

VALKOSIPULI-YRTTITOMAATIT

Annos 87 kcal (363 kJ)

4 tomaattia
2 rkl oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä puserrettuna
2 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua basilikaa
2 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua kirveliä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
ruohosipulia
suolaa
Viipaloi tomaatit kulhoon. Lisää öljy ja mausteet joukkoon. Anna makujen tasaantua viileässä muutaman tunnin. Tarjoa lisäkkeenä sellaisenaan tai lisää salaatin joukkoon.

RAIKAS TOMAATTIKASTIKE

Annos 75 kcal (315 kJ)

11/2 rkl öljyä
2-3 punasipulia
6 tomaattia
4 valkosipulinkynttä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
11/2 rkl sitruunamehua
1 dl tuoretta persiljaa
11/2 rkl tuoretta tai 1 kuivattua oreganoa
korianteria
mustapippuria
hiukan chilijauhetta

Kuullota sipulit öljyssä. Lisää paloitellut tomaatit ja puserretut valkosipulinkynnet. Hauduta 10 minuuttia. Lisää mausteet ja anna makujen vetäytyä muutaman minuutin ajan. Soseuta seos monitoimikoneella, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarjoa pastaruokien kastikkeena, kalan, grillatun broilerin ja porsaanlihan lisäkkeenä. Tätä voit tehdä kerralla isomman määrän ja pakastaa.


100 grammaa tomaattia sisältää:

20 Kcal energiaa
93,4 g vettä
0,9 g proteiinia
0,1 g rasvaa
3,7 g hiilihydraatteja
1,4 g ravintokuitua
96 mikrog A-vitamiinia
0,03 mg tiamiinia
0,02 mg riboflaviinia
0,7 mg niasiinia
20 mg C-vitamiinia
210 mg kaliumia
6 mg kalsiumia
28 mg fosforia
0.26 mg rautaa

Lue myös:

    Uusimmat