Toisen lahjoitus on toisen aarre – näitä asioita kierrätyskeskuksista metsästetään eniten: "Ne eivät yleensä ehdi kauaa hyllyssä olla"

Toisen lahjoitus on toisen aarre – Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskusten kenttäpäällikön Jani Åfeltin parhaat vinkit 3:21
Videolla Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskusten kenttäpäällikkö Jani Åfelt kertoo parhaat vinkkinsä kierrätyskeskuksissa asiointiin.

Kierrätyskeskuksista etsitään vintagehelmiä ja päivittäistä käyttötavaraa. Tietyt asiat eivät kuitenkaan käy kaupaksi edes käytettynä.

Suomalaiset koluavat ahkerasti niin kirpputoreja kuin kierrätyskeskuksia. Toisin kuin kaupoista, käytetyn tavaran joukosta voi löytää helmiä menneiltä vuosikymmeniltä – ja vieläpä huokeaan hintaan.

Kierrätyskeskusten tarjonnasta tekee erikoisen se, että myytävät tuotteet ovat kanssaihmisten ja yritysten tekemiä lahjoituksia. Kierrätyskeskukset myös työllistävät pitkäaikaistyöttömiä sekä työkyvyiltään rajoittuneita henkilöitä.

Kysyimme Turun Ekotorilta sekä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta, minkälaiset tuotteet myymälöiden hyllyistä katoavat ensimmäisenä ja milloin ostoksille kannattaa suunnata parhaille apajille.

Design-tuotteet eivät pysy kauaa hyllyissä

Pääkaupunkiseudulla on yhteensä 10 kierrätyskeskuksen myymälää, joiden valikoima poikkeaa toisistaan hieman myymälöiden koon mukaan.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskusten kenttäpäällikkö Jani Åfelt kertoo, että myymälöistä metsästetään eniten juuri design-tuotteita.

– Ne eivät yleensä ehdi kauaa hyllyssä olla, varsinkin jos tarjolla on joitain signeerattuja tuotteita, Åfelt kertoo.

Tällä hetkellä hyvin käyvät kaupaksi myös kodin pientavarat, erityisesti koriste-esineet ja CD- ja DVD-levyt sekä astiat.

– Ja vaatteet tietysti, se on meillä sellainen ikuinen klassikko.

Pidempään myymälässä ostajiaan saattavat sen sijaan odotella kirjahyllyt.

– Klassinen kirjahylly alkaa olemaan jo vähän sellainen, että niitä ei ehkä enää juurikaan koteihin osteta.

Uutta tavaraa päivittäin

Myymälöihin tulee uutta tavaraa päivittäin ja verkkokauppaankin lähes joka päivä. Verkkokaupassa on tarjolla lähinnä pienempää esineistöä.

– Polkupyörä on yksittäisenä artikkelina ehkä isoin verkkokaupassa, Åfelt kertoo.

Verkkokaupan toimintaa pyritään myös laajentamaan etsimällä samalla alalla toimivia yhteistyökumppaneita, joiden tuotteita voisi myydä pääkaupunkiseudun kierrätyskeskusten verkkokaupassa.

Yksi nykyisistä yhteistyökumppaneista on Turun Ekotori.

Verkkokaupan myynti räjähti Åfeltin mukaan koronan myötä ja nyt siihen on selkeästi myös panostettu. Myös perinteisissä myymälöissä riittää kuitenkin yhä mukavasti asiakkaita.

– Korona on tehnyt ehkä sen, että ihmiset eivät käy enää niin useasti, mutta ostavat kerralla sitten enemmän.

Ruuhkapiikki alkaa Åfeltin mukaan yhdeltä iltapäivällä ja kestää iltaseitsemään asti. Ostoksille suunnataan varsinkin työaikojen jälkeen. Jos siis haluaa kierrellä myymälää rauhassa, ostoksille kannattaa pinkaista jo aamupäivällä.

Kierrätyskeskus on luonut myös kanta-asiakkuuden, johon liityttyään melkein kaikista tuotteista saa 10 prosenttia pois tuotteiden myyntihinnasta.

– Poikkeuksena ovat verstastuotteet, eli polkupyörät, elektroniikka ja sähkölaitteet, koska niitä me korjaamme itse ja joudumme ostamaan niihin varaosia, Åfelt selittää.

Lahjoitukset ja verstastuotteet

Varsinaista ylitarjontaa ei ole Åfeltin mukaan mistään ja lahjoituksia otetaan kyllä aina vastaan.

– Perussääntö on, että kun on ehjää ja puhdasta, niin meille voi tuoda.

Ihmiset lahjoittavat pääosin vaatteita, asusteita, kirjoja, astioita, koriste-esineitä – oikeastaan mitä vaan mitä kotoa nyt löytyy.

Erikoisempana lahjoituksena Åfeltille tulee mieleen keskukseen tuotu vanha gynekologin tuoli.

Polkupyöriä ja elektroniikkaa kierrätyskeskuksessa otetaan vastaan, vaikkeivat ne olisikaan ehjiä.

– Ne käyvät meillä pajan kautta ja niistä otetaan talteen varaosia, joita pystyy käyttämään sitten muihin tuotteisiin.

Kierrätyskeskuksen verstaalla kunnostetaankin kaikki lahjoituksena saatu elektroniikka sekä polkupyörät.

Lisäksi kierrätyskeskuksella on oma tuotemerkki, Plan B, jonka alle tehdään muun muassa vaatteita ja sisustustekstiilejä kierrätyskankaista. Lisäksi keskuksessa kunnostetaan puurunkoisia huonekaluja, jotka ovat muuten hyvässä kunnossa, mutta täytteet, jousitukset ja verhoilu menevät vaihtoon.

Turussa suositaan antiikkia ja retrohenkisiä tuotteita

Turun Ekotorin verkkokauppavastaava Mika Virolainen kertoo, että kierrätyskeskuksen valikoimasta löytyy tavaraa laidasta laitaan.

– Voi tosiaan sanoa, että voi sisustaa kokonaisen kodin kaikkine tarpeineen, Virolainen toteaa.

Ekotorilla on Turussa kaksi myymälää.

Asiakkaiden mukaan tarttuu useimmiten erilaisia brändituotteita, kuten Arabian, Iittalan, Nuutajärven sekä Riihimäen lasin tuotteita.

– Käytännössä kaikki antiikki ja vintage-huonekalut sekä ”retrohenkiset” tuotteet ovat suosituimpia, Virolainen kertoo.

Retrotuotteista huonekalujen lisäksi varsinkin vanhat levysoittimet sekä radiot ovat asiakkaiden mieleen.

Suosittuja ovat myös puhtaasti käyttöesineet, kuten haarukat, veitset, lasit ja lautaset.

Tuotteita, joita ei välttämättä hoksaisi etsiä juuri kierrätyskeskuksesta

Sen sijaan sellaiset huonekalut, jotka ovat vähänkin huonokuntoisia, likaisia tai jotenkin rikki eivät luonnollisesti mene kaupaksi.

– Periaatteessahan sellaisia ei myymälään tuodakaan, mutta välillä sellaisiakin erehdyksiä sattuu.

Kuntoiluvälineet menevät Virolaisen mukaan tiettyinä vuodenaikoina todella hyvin kaupaksi, mutta näin kevään kynnyksellä eivät niinkään.

Luonnollisesti lämmittimet menevät kaupaksi enemmän talvella ja ilmastointilaitteet kesällä.

Tuotteita, joita ei ehkä osata mieltää ostettavaksi juuri kierrätyskeskuksesta ovat taulut sekä tyylihuonekalut, joita olisi Virolaisen mukaan tarjolla kuitenkin laaja valikoima.

Tänä päivänä myymälässä eivät pahemmin mene enää kaupaksi isojen kirjahyllyn lisäksi kuvaputkitelevisioille tehdyt tv-tasot.

Aarteita voi kärkkyä myymälöistä ja verkkokaupasta

Myymälöihin tulee uutta tavaraa päivittäin, mutta Virolaisen mukaan selkeä piikki siinä, kuinka paljon uutta tavaraa toimitetaan kierrätyskeskukseen ja siinä paljonko kävijöitä on, on aina kuun vaihteessa.

– Asiakkaat ovat tiedostaneet sen, että meille tulee paljon uutta tavaraa kuun vaihteen jälkeen, joten myös ostajat ovat liikenteessä.

Ekotorilla on Virolaisen mukaan selvästi kanta-asiakkaita, jopa jälleenmyyjiä kuten kirpputorin pitäjiä, jotka tulevat katsastamaan kierrätyskeskuksen tarjonnan heti aamusta.

Aarteita voi kärkkyä myös verkkokaupasta, jossa myynnissä on pääsääntöisesti pienempää ja helposti pakattavaa sekä hyvin kaupaksi menevää tavaraa, sillä verkkokaupan varastotilat on Virolaisen mukaan hyvin rajalliset.

– Suurin yksittäinen verkkokauppatuote meillä on kirjat. Astioista tarjolla on nimenomaan brändituotteita. Lisäksi tarjolla on uniikkeja tavaroita, kuten taideteoksia ja muita erikoisuuksia, Virolainen kertoo.

Verkkokauppaan lisätään hieman päivästä ja tilanteesta riippuen noin 50–100 uutta tuotetta päivittäin.

– Verkkokaupan toiminta on lähtenyt liikkeelle uskomattoman hyvin, vaikka juuri tämä koronatilanne tietysti mahdollisti sen, että meillä oli hyvä aika aloittaa se toiminta.

Korona-ajan eristäytyneisyys olikin yksi syy verkkokaupan avaamiselle.

"Niitä me joudumme viemään paperikeräykseen..."

Virolaisen mukaan lahjoituksia tulee hyvinkin laidasta laitaan. Ekotorille voi tuoda myös pienen määrän kierrätystavaraa, joka ei sovellu jälleenmyytäväksi, jos samassa erässä suurin osa on edelleen myytävissä. Näissä tapauksissa Ekotori ottaa tavaroista käsittelymaksun.

Kunnosta riippumatta Ekotorille voi viedä veloituksetta kaikki sähköllä toimivat tuotteet, metallituotteet sekä polkupyörät.

– Tavaralahjoituksina tulee paljon huonekaluja sekä pientavaraa kuten astioita, sisustusesineitä ja kodin käyttötavaroita.

Ylitarjontaa on Virolaisen mukaan kirjasarjoista.

– Tietosanakirjat, jotka ovat sarjoina, niitä tulee ihan valtavasti. Niitä me joudumme viemään paperikeräykseen, koska ne eivät mene myymälässäkään kaupaksi.

Myös kahviastiastoja, jotka eivät ole mitään tiettyä brändiä, tulee lahjoituksina niin paljon, että niitä joudutaan heittämään myös pois.

Tiettyjä turvallisuustuotteita otetaan Virolaisen mukaan vastaan, mutta niitä ei voida välttämättä kuitenkaan laittaa myyntiin.

– Esimerkiksi pyöräilykypäristä emme voi tietää sataprosenttisella varmuudella, että ne ovat käyttämättömiä ja ehjiä, joten niitä me emme voi laittaa myymälään.

Virolainen kertoo, miten eräs lahjoittaja oli tuonut kierrätyskeskukseen käyttämättömän, vielä muovikääreissä olevan, 12 000 euron arvoisen moottorisoidun parisängyn.

– Se vähän ihmetytti, Virolainen muistelee.

Ekotori on saanut lahjoituksena eräältä turkulaiselta ravintolaketjulta myös pakettiautollisen verran käyttämättömiä laseja.

Lue myös:

    Uusimmat