Muotijohtaja paljastaa kestävän pukeutumisen salat: "Viisainta, mitä voit tehdä..."

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
KATSO MYÖS: Älä pilaa vaatteita pesuvirheillä! Katso videolta, mitä pyykinpesumerkinnät tarkoittavat.

Muotiasiantuntija muistuttaa, että kestävämmät pukeutumisvalinnat eivät ole vaikeita.

Klarnan muotijohtaja Emilia de Poret antaa yhtiön tiedotteessa vinkkejä kestävään pukeutumiseen. Hän muistuttaa, että on tärkeää tehdä lompakon ja ympäristön kannalta järkeviä ostoksia ja vakuuttaa, ettei se ole vaikeaa.

– Käytä ja stailaa jo olemassa olevia vaatteitasi uusilla tavoilla. Nykyisten asujesi hyödyntäminen on viisainta, mitä voit tehdä, de Poret vinkkaa tiedotteessa.

1. Aloita inventaariolla

Aivan aluksi kannattaa luoda katsaus siihen, mitä vaatekaapistasi jo löytyy. Tee inventaario ja tutki, mitä sinulla jo on ja mitä kenties vielä puuttuu. 

Inventaarion voi suorittaa vaikka niin, että lajittelet vaatteet pinoihin sen mukaan, mitä aiot vaatteille tehdä: yksi pino säästettäville, toinen myytäville ja kolmas lahjoitettaville.

2. Panosta perusvaatteisiin

Älä lähde mukaan kaikkiin muoti-ilmiöihin vaan koeta suosia ajattomia asuja, jotka sopivat moniin eri tilaisuuksiin. De Poret kertoo, että esimerkiksi valkoinen kauluspaita ja musta nahkatakki ovat hyviä vaatekaapin kulmakiviä.

Esimerkiksi yhdestä pikkumustasta on moneen. Katso kolme eri tyyliä. Juttu jatkuu videon alla.

3. Laatu on tärkeämpää kuin määrä

Tuskin tarvitset kuutta kaulahuivia. Hanki mieluummin yksi, jota voit käyttää monissa eri tilanteissa.

4. Lähde etsimään second hand -löytöjä

Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Tutki, voisitko löytää second hand -vaatteita täydentämään asukokonaisuuksiasi.

Pelkästään tuotemerkkeihin ei kannata keskittyä. Panosta sen sijaan siihen, että ostat laadukkaasta materiaalista tehtyjä vaatteita, esimerkiksi villaa tai silkkiä.

Second hand -vaatteita ostaessa voi olla joskus hankalaa löytää juuri oman koon vaatteita. De Poret kehottaakin näiden vaatteiden kohdalla ottamaan kokoa isomman. Kannattaa myös testata, sopisiko "oversize"-tyyli sinulle. De Poret kehoittaa kokeilemaan vaikkapa isompia miesten paitoja ja takkeja.

Nappaa videolta muotibloggari Jenni Rotosen vinkit second hand -shoppailuun. Juttu jatkuu videon alla.

Muotibloggari Jenni Rotonen: Second hand -shoppailu on aarteenetsintää 8:39
Bloggari Jenni Rotonen antaa videolla vinkit secon hand -ostoksiin.

5. Muista vaatehuolto

Vaatteet kannattaa pestä asianmukaisesti ja noudattaa pesulapun ohjeita.  Älä kuitenkaan heitä kuteita pyykkikoneeseen turhan usein. Kokeile tuulettaa vaatteet vielä ennen uutta pyöritystä pesukoneessa. 

Vaatteiden ja asusteiden oikeaoppinen säilytys on sekin tärkeää. Jos vaatekaapistasi löytyy herkästi vaurioituvia vaatteita, säilytä niitä mieluiten henkareissa vaatepusseissa.

Voit myös itse ommella, korjata ja huoltaa vaatteitasi. Kotoa olisi hyvä löytyä ompelusetti ja muutama varanappi. Neuleita varten kannattaa hankkia villakampa. 

Entä repesivätkö farkut? Ne voi roskiksen sijaan viedä korjautettavaksi tai mikä parempaa korjata omin käsin. Katso, kuinka korjaat farkun sauman itse!

Onko vaatteiden huolto unohtunut taito? 

Vinkit vaatteiden huoltamiseen 7:33
Arkive Atelierin Jenna Kiuru ja Maria Manninen kertoivat vuonna 2019 vinkkejä vaatteiden huoltoon Huomenta Suomessa.

Lähde: Klarnan tiedote

Lue myös:

    Uusimmat