Löytyykö sinulta näitä valaisimia? Ullakolla tai kellarissa voi lymyillä tuhansien eurojen aarre – "Menevät heti kaupaksi"

Löytyykö ullakkosi pohjalta näitä valaisimia? Viiden jälkeen tutustui aarteisiin, mistä maksetaan tänä päivänä maltaita 9:56
Viiden jälkeen -ohjelmassa pohdintaa Tynell-huumasta.

Viiden jälkeen -ohjelmassa pohdittiin Paavo Tynellin suunnittelemien valaisinten suosiota sekä otettiin selvää, mitkä voisivat olla seuraavat arvoaan nostavat valaisimet.

Toisinaan käy niin, että ullakolta tai vaikkapa roskalavalta löytyy jokin esine, jonka arvo onkin tuntuvasti korkeampi kuin on luultu. Kenties sen arvoa ei ole tiedetty tai se on lähtenyt kovaan nousuun viime vuosina.

Suomalaismuotoilija Paavo Tynellin suunnittelemien valaisinten arvo on kokenut tällaisen nousun. Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirénin mukaan Tynellin valaisinten arvo on vähintäänkin kymmenkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana. Esimerkiksi tamperelaisessa huutokaupassa myytiin muutama vuosi sitten kolme Tynellin valaisinta yhteensä yli miljoonalla eurolla.

"Suomalaiset ihmettelivät, oliko niissä nolla liikaa"

Tynellin valaisimia himoitaankin nyt ympäri maailmaa. Helsinkiläisen antiikkiliikkeen omistaja havahtui Tynell-huumaan muutama vuosi sitten. 

– Se saattaa olla yksi kuva sosiaalisessa mediassa, mikä tekee sellaisen ihan mahdottoman nousun. Sitten niitä vaan pikkuhiljaa rupesi tihkumaan ulkomailta, lähinnä huutokauppatuloksiin. Sellaisia, että suomalaiset ihmettelivät, oliko niissä nolla liikaa vai mitä on tapahtunut, kertoo Kruuna-liikkeen omistaja Pasi Pusa.

Mutta miksi juuri Tynellit? Pusa kertoo, että taustalla on valaisinten 10 vuoden Amerikan valloitus.

– Se nopeuttaa sitä niin paljon. Me tulemme niin paljon jäljessä kaikessa tällaisessa vintage-huumassa Suomessa. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Halutuimpiin Tynell-valaisimiin kuuluu eittämättä kuuluisa kattokruunu Lumihiutale, jonka hinta voi kuitenkin olla satoja tuhansia euroja.  Niinpä sellainen ei ihan jokaiseen olohuoneeseen tietänsä löydä. Myös pöytä- ja lattiavalaisimet ovat kuitenkin kysyttyjä. Niiden hinta pyörii hieman maltillisemmisssa summissa, joissain tuhansissa euroissa. Pöytävalaisin voi olla hinnaltaan jopa lähellä 50 000 euroa, mutta Pusan mukaan normaali hinta on noin 6000 – 8000 euron kieppeillä.

Jos itselleen mielii moisen aarteen hommata, Pusa kehottaa ensi alkuun tutkimaan isovanhempien ullakot.

– Siellä ne jossain ovat, hän nauraa.

Myös osista maksetaan

Myös Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén suosittelee läpikäymään vaikkapa kellarit.

– Kerran Uudessakaupungissa eräästä työväentalon kellarista löytyi kolme valaisinta, ja muistaakseni se oli 30 000 euroa. Joten kyllä, käykää hyvät ihmiset kellarissa joskus, Sirén kehottaa. 

Mutta keneltä todennäköisimmin löytyy näitä arvokkaita valaisimia? Erityisesti iäkkäämpien kellareista voi löytyä aarteita. Aikoinaan Tynellin valaisimet olivat kaikkien saavutettavissa.

– Perheet, jotka ovat menneet naimisiin 40-luvulla, pikkuhiljaa saaneet rahaa, on ostettu [valaisimia] 50–60-luvulla, nehän ovat olleet aivan normaalia käyttötavaraa siihen aikaan, Sirén pohtii.

Sirén huomauttaa, että myös valaisinten osista voidaan maksaa hurjia summia. Hän muistelee tapausta, jossa osia löytyi 15 000 euron edestä. Eräästä suomalaisesta vaatekaapista löytyi puolestaan taannoin Lumihiutale osina. Valaisin koottiin kasaan ja se päätyi Annmarisin huutokauppaan. 

Niin Pusan kuin Siréninkin mukaan Tynellin valaisimet menevät kuin kuumille kiville.

– Ne menevät heti kaupaksi aika kovaankin hintaan, Sirén toteaa.

Mutta mitkä ovat sellaiset valaisimet, joilla on nyt kasvavaa kysyntää, ja joiden hinta voisi olla nousussa? Alla olevalla videolla esitellään valaisimet, joiden arvonnousuun Sirén uskoo.

Tynellin valaisimet ovat haluttua tavaraa juuri nyt – tässä ovat seuraavat mahdolliset aarteet antiikkimarkkinoilla 4:28

Mitkä valaisimet ovat nyt kasvavassa kysynnässä? Videolla esitellään muutama. Esimerkiksi erään valaisimen hinta on noussut alle tuhannesta eurosta lähemmäksi 10 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat